Published On: mar, Mar 15th, 2016

Gigantul Gazprom in pericol de a pierde imaginea de “perla a coroanei rusesti”

-1x-1Cel mai mare producator de gaze naturale, Grazprom, este in pericol de a fi detronat de compania petroliera Rosneft. Cele doua companii sunt la un pas de a face rocada in topul celor mai valoroase companii din Rusia. Acest schimb de locuri ar putea destabiliza balanta puterii în cadrul Kremlinului.

In momentul de fata, Gazprom este cel mai mare producator de gaze naturale si valoareaza cu 2.6 miliarde $ mai mult decat Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia. La o prima vedere 2.6 miliarde $ nu este deloc o suma de neglijat, dar diferenta dintre cele companii era in 2008 de peste 250 miliarde $. Analistii au tras un semnal de alarma ca daca trendul descendent al Gazprom-ului se va mentine si valoarea de piata va continua sa scada, diferintade 2.6 miliarde va disparea complet.

Vladimir Putin, inca din 1999, cand a preluat fraiele puterii in Rusia a folosit gazul si petrolul ca principale unelte pentru reconstructia tarii dupa prabusirea din anii ’90, motiv pentru care cele doua companii de energie au devenit centrul economiei si al sistemului politic din Rusia. Cei doi giganti platesc taxe si impozite care insumeaza aproximativ 30% din bugetul Rusiei. Totodata cele doua companii cheltuie miliarde de dolari pe conducte, porturi, transport, foraje si alte servicii care propulseaza industria din Rusia.

Comentarii

comentariu

About the Author