Published On: joi, Mar 31st, 2016

Fumatorii au castigat / Legea antifumat va fi modificata

La doar doua saptamani dupa ce a intrat in vigoare, controversata “Lege antifumat” va fi modificata. Senatorii din Comisia juridica au facut primul pas pentru a oferi conditii mai rezonabile pentru fumatori, fiind de acord cu serie de amendamente potrivit carora spatiile inchise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereti de jur imprejur, in schimb se va putea fuma in camere special amenajate. Amendamentele au fost citite in Comisia juridica de senatorul PNL Steliana Miron, care a semnat in calitate de initiator alaturi de deputatii Daniel Fenechiu si Razvan Tanase modificarea legii.

Parlamentarii doresc modificarea definitiei spatiului unde se poate fuma, astfel potrivit articolului 2, spatiul public inchis este definit ca orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan care este incadrat de pereti de jur imprejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu exceptia spatiilor cu destinatie locativa.

Un alt amendament prevede eliminarea limitarii doar la zona de tranzit a aeroporturilor internationale a fumatului. Conform modificarilor dorite, fumatul va fi permis in camere special amenajate, cu respectarea urmatoarelor conditii – sa serveasca exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritoare.

Amendamentele au primit sustinerea tuturor senatorilor prezenti la sedinta comisiei juridice.

“Mi-au semnalat, m-au bombardat cu mail-uri, restrangerea in totalitate a posibilitatii fumatorilor de a fuma. (…) Suntem oamenii extremelor – sau e alb sau e negru. Sa recunoastem ca e gri. Legea trebuie sa izvorasca din viata cu zi cu zi. Definirea spatiului public, astazi, legea prevede ca daca are doi pereti si un acoperis, terasa pe malul marii, acolo nu se poate fuma. Cred ca e cam mult“, a spus presedintele Comisiei juridice, liberalul Catalin Boboc.

La randul ei, initiatoarea amendamentelor, Steliana Miron, a spus ca “a primit petitii de la patronii de cluburi din centrul vechi in care se plangeau ca sunt clienti care nu isi mai achita notele de plata, fiindca spun ca ies la fumat si nu mai vin“, a declarat Miron.

Mai mult in sprijinul fumatorilor a venit si senatorul Cristian Bodea, care este nefumator. “Mi s-a spus ca daca nu sunt fumator, nu am autoritate in domeniu. Nu sunt de acord cu aceasta lege tampita. Nu sunt de acord sa interzicem. Daca vrem sa ne sinucidem cu tigarile, ne sinucidem. Daca imi convine, stau langa un fumator, daca nu, plec. Eu as considera potrivit, daca unii sunt deragnjati ca se fumeaza intr-o camera, sa se decida localurile pentru fumat si cele pentru nefumatori. Nu trebuie sa ne simtim vinovati ca modificam legea. Dupa corupti au aparut fumatorii. E ca o anatema“, a precizat Bodea.

Comentarii

comentariu

About the Author