Published On: joi, Mar 24th, 2016

Deputatul Dorin Petrea sustine necesitatea finalizarii Uniunii bancare

Share This
Tags

Deputatul UNPR Dorin Petrea a prezentat miercuri, 23 martie,  in Comisia pentru Afaceri Europene un raport in care subliniaza necesitatea finalizarii Uniunii bancare si crede ca ajustarea modului de lucru din România la ceea ce inseamnă Uniunea Bancara este benefica pentru tara noastra.

”In contextul in care am  avut de-a face cu o adevarata degringolada la nivelul Uniunii Europene dupa declansarea crizei financiare, cand, din pacate si inevitabil, a fost atinsa si Romania, cred ca se impune un astfel de organism european care sa transeze o directie de actiune, care sa previna situatii de instabilitate economica si care sa incurajeze o circulatie mai libera a capitalurilor necesare investitiilor in UE”, a subliniat deputatul UNPR.

 Uniunea bancara este un sistem de supraveghere si rezolutie pentru sectorul bancar la nivelul UE, al carei scop este ca sectorul bancar din zona euro si din UE in general sa fie sigur si fiabil si ca bancile neviabile sa beneficieze de rezolutie fara a recurge la fondurile contribuabililor si cu un impact minim asupra economiei reale. Romania face parte din acest mecanism impreuna cu celelalte state din zona euro si statele membre ale UE care au optat sa participe.

Deputatul UNPR sprijina obiectivele Uniunii bancare: bancile sa fie  solide si capabile sa reziste la eventualele crize financiare, preintampinarea situatiilor in care fondurile contribuabililor sunt utilizate pentru a salva bancile in curs de a intra in dificultate si consolidarea stabilitatii financiare in zona Uniunii Europene.

”Sunt 8.300 de banci care trebuie sa ia in considerare acest cadru unic de reglementare, care este piatra de temelie a uniunii bancare. Sunt mai multe acte legislative care se aplica tuturor instituțiilor financiare de la nivelul intregii UE. Acestea vor trebui sa adopte sisteme imbunatatite de garantare a depozitelor si norme pentru gestionarea bancilor in curs de a intra in dificultate. Totul are in vedere asigurarea stabilitatii financiare in UE.”, a mai adaugat Dorin Petrea.

Comentarii

comentariu

About the Author