Published On: mar, Mar 8th, 2016

Cum ajunge laptele de la 80 de bani litrul la poarta fermei la 4 lei litrul in supermarket?

Share This
Tags

Cresterea bovinelor pentru lapte devine o afacere din ce in ce mai putin profitabila pentru producatorii care isi vand marfa la poarta fermei cu preturi care pornesc de la 80-85 de bani, si care urca pana la 1,30 -1,40 lei in functie de cantitatea, calitatea si distanta fata de fabrica procesatoare care il cumpara. De la fabrica procesatoare si pana la raft pretul creste de aproape 5 ori, diferenta de pret include analizele, procesarea, ambalajul, plata taxelor plus adaosul practicat de supermarketuri pentru serviciile de vazanare a unui litru de lapte.

In luna octombrie 2015, pretul mediu al litrului de lapte la poarta fermei  a fost de 1.18 lei pe litru, la care se adauga costurile de procesare care variaza intre 0,3 lei si 1 leu. Potrivit lui Dorin Cojocaru, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui, noul pret include analize, costul de procesare, ambalajul, costuri care sunt mai mari la laptele fara lactoza sau la ambalaje „ultrasecurizate“, diferenta fiind reprezentata de TVA si marja de venit a supermaketurilor.

"Il gasesti la raft cu 4,5 lei, dar eu vand litrul de lapte cu 1,5% grasime cu 2,7- 3,2 lei litru. Pretul la raft e facut de comerciant. Acesta este format 50% din TVA plus comerciant, iar 50% se imparte intre procesator si fermier. Deci daca dumneavoastra gasiti laptele la raft cu 4 lei, 2 lei reprezinta TVA plus serviciile comerciantului, iar 2 lei se impart intre fermier si comerciant", a declarat Dorin Cojocaru.

"Cu tot respectul este o informatie confidentiala. Nu de alta, dar pot sa imi pun partenerul meu de afacere intr-o situatie neplacuta in momentul in care eu dezvalui pretul de achizitie pe care il am cu dansul", a raspuns Daniel Cirstea Director general Profi.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author