Published On: joi, Mar 10th, 2016

Conform unei analize, disparitia programului Prima Casa nu e element definitoriu pentru Romania

Share This
Tags

Disparitia programului Prima Casa de pe piata in contextul intrarii in vigoare a legii darii in plata nu reprezinta un "element definitoriu" in Romania, avand in vedere ca au fost realizate circa 130.000 de tranzactii imobiliare prin program, iar totalul tranzactiilor au ajuns la 750.000 anul trecut.

"Prima Casa a generat circa 120-130.000 de tranzactii de la inceputul programului, pe cand numai anul trecut au avut loc circa 750.000 de tranzactii imobiliare in total. Disparitia Prima Casa nu poate sa fie un element definitoriu in Romania", a afirmat analistul imobiliar Radu Zilisteanu, intr-o conferinta pe tema relatiei consumatorului de servicii financiare.

El admite ca programul a reprezentat totusi un element de natura psihologica in perioada de criza, intrucat exista obisnuinta oamenilor de a spune ca preturile pe orice piata se formeaza ca urmare a intalnirii cererii cu oferta.

"Criza a fost una de incredere, in principal, si de aceea recastigarea increderii este foarte importanta", a atras atentia analistul imobiliar. Probabil ca se va dezvolta un produs de leasing imobiliar, bancile vor pastra proprietatea asupra imobilului pana la finalizarea contractului. Totodata, vom asista, intr-o tara sub-bacarizata, la continuarea dezintermedierii financiare. Ajungem in situatia in care, in conditiile in care unele tari intentioneaza sa renunte la platile in numerar, iata ca noi ne indreptam iar catre tranzactiile in numerar", a concluzionat Zilisteanu.

De altfel, BNR si asociatiile bancherilor au cerut prin amendamente ca programul guvernamental sa fie scos din prevederile legii, insa senatorii au respins aceasta propunere. Legea se afla in proces de reexaminare, ajunsa la Camera Deputatilor, care este for decizional.

De la lansarea programului, in anul 2009, pana in decembrie anul trecut au fost acordate peste 166.000 de garantii, pentru finantari in valoare de peste 3,2 miliarde euro (dupa preluarea a 50% din risc de catre banci), respectiv peste 13,9 miliarde lei.

Din total, anul trecut au fost emise peste 30.000 de garantii, valoarea depasind 2,5 miliarde lei.

 

Comentarii

comentariu

About the Author