Published On: mie, Mar 30th, 2016

Bunea Stancu, inchisoarea si tamplaria

Zilele trecute, judecatorii Tribunalului Vrancea au facut public motivul pentru care au respins cererea eliberarii conditionate.  Judecatorii considera ca participarea lui Stancu la programe educationale si dobandirea meseriei de tamplar nu sunt suficiente pentru a-l elibera din arest.

Pe 9 martie, Tribunalul Vrancea a respins contestatia detinutului Stancu, aratand, la fel ca si prima instanta – Judecatoria Focsani, ca Stancu nu s-a reabilitat si nu are capacitatea de readaptare la viata obisnuita. Deliberand asupra contestatiei formulate de Gheorghe Bunea Stancu, Tribunalul Vrancea a constatat ca aceasta nu este fondata. Chiar daca a participat la programe educationale si de formare profesionala, organizate in penitenciar, acest lucru nu a fost suficient.

Gheorghe Bunea Stancu, in perioada petrecuta in arest nu a stat degeaba si a dobandit meseria de tamplar. Acesta poate vedea partea plina a paharului, dupa ce i-a fost respinsa cererea de conditionata, el se poate specializa pe meseria invatata astfel incat atunci cand va fi eliberat sa se poata angaja fara mari eforturi.  

"Convingerea judecatorului ca este indeplinita conditia unui comportament temeinic indreptat ca urmare a executarii unei treimi din pedeapsa aplicata de instanta trebuie sa se formeze pe baza probelor ingaduite de legiuitor in cazul liberarii conditionate. Documentele ce au fost avute in vedere de comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate trebuie sa insoteasca procesul verbal. In absenta lor, consemnarile succinte din procesul-verbal prin care s-a propus liberarea conditionata nu sunt suficiente pentru a retine indeplinirea conditiei prevazute de art. 59 Cod Penal, privind existenta dovezilor temeinice de indreptare. Caracterizarea inaintata de comisie cuprinde date privind participarea la programe educationale din care rezulta aspectul incontestabil al dobandirii meseriei de tamplar, al participarii si finalizarii activitatilor planificate", se arata in motivarea instantei. Se mai precizeaza faptul ca procesul verbal nu contine in concret date din care sa rezulte modul in care contestatorul (n.r. – Gheorghe Bunea Stancu) a perceput pedeapsa si mediul privativ, asumarea lor, pentru a se putea aprecia dorinta reala de indreptare sau existenta unei motivatii pentru un comportament ce ar prescurta durata sentintei. Totodata, arata judecatorii, nu se poate deduce capacitatea de readaptare la viata obisnuita. "Este adevarat ca recompensele acordate arata respectarea de catre contestator a regulamentului de ordine interioara a locului de detentie, insa in absenta datelor mai sus analizate nu se poate concluziona ca reprezinta si o atitudine revizuita fata de valorile sociale ocrotite de lege. Pe de alta parte, contestatorului nu i s-au incredintat responsabilitati care ar fi intarit sustinerea inscrierii pe un alt standard de conduita".

Asa a motivat instanta superioara respingerea cererii de eliberarea conditionata a detinutului, aflat de aproape un an in penitenciar. In perioada petrecuta in spatele gratiilor, Stancu nu a fost sanctionat disciplinar, ba mai mult a fost recompensat de 4 ori, dupa cum au aratat judecatorii primei instante.

Stancu a ajuns in spatele gratiilor pe 2 aprilie 2015, dupa ce a fost condamnat la 3 ani inchisoare, in dosarul "Mita la PSD".

Comentarii

comentariu

About the Author