Published On: mie, Mar 16th, 2016

Alerta pe Dunare. Apele vor depasi cota de atentie

Share This
Tags

Capitania Galati avertizeaza navigatorii in privinta cresterii debitelor si nivelurilor cu depasiri ale cotelor de inundatie ale Dunarii.

Nivelul Dunarii a ajuns astazi la Galati la 543 cm si va creste in urmatoarele 24 de ore cu 14 cm, ajungand la o cota de 557 cm, cu 3 cm sub „cota de atentie” si cu 43 cm sub „cota de inundatie”. Nivelul Dunarii va creste constant si in zilele urmatoare, pentru ca, potrivit datelor Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos (AFDJ), sunt inregistrate cresteri ale nivelului apelor Dunarii pe intreg sectorul din amonte, intre Calarasi si Galati: la Calarasi cota este in crestere cu 12 cm, la Harsova cu 14 cm, iar la Braila cu 13 cm.

Si hidrologii anunta cresterea nivelului Dunarii la Galati peste „cota de atentie”, sambata nivelul apelor urmand sa ajunga la 562 cm, iar luni la 565 cm, cu 5 cm peste nivelul la care autoritatile intra in alerta. Luni, 21 martie, debitul Dunarii va fi la Galati de 13.030 mc/s, depasirea pragului de 13.000 mc/s indicand cresterea periculoasa a debitului fluviului catre valorile atinse la inundatiile din anii trecuti. Prognoza Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA) estimeaza pana luni, 21 martie, o scadere a debitului fluviului la 10.400 mc/s, o valoare care este foarte mare in raport cu media multianuala a lunii martie, de 6.700 mc/s, pe intreg sectorul romanesc al Dunarii fiind depasite „cotele de atentie”.

Chiar daca deocamdata nu sunt riscuri de inundatii, ele pot apare, deoarece, pe fondul cresterilor de debite inregistrate in prezent, o incalzire a vremii in Europa Centrala, care ar determina si topirea zapezilor in masivele muntoase din bazinul Dunarii, s-ar putea ajunge la cresteri de debite care sa provoace inundatiile.

Autoritatea Navala Romana, prin Capitania Galati, a emis avizul catre navigatori nr 6/15.622/2016, prin care navigatorii sunt avertizati că in zona Portului Galati vor fi depasite „cotele de inundatie” si li se solicita sa navige cu prudenta in zona de jurisdictie a Capitaniei Zonale Galati, pentru a proteja digurile: „Se aduce la cunostinta navigatorilor si a tuturor celor interesati ca, in baza prognozei pentru perioada urmatoare, se estimeaza cresterea debitelor si nivelurilor cu depasiri ale cotelor de inundatie ale apelor Dunarii in zona de jurisdictie a Capitaniei Zonale Galati.

Pentru evitarea producerii evenimentelor de navigatie, in vederea protectiei constructiilor hidrotehnice si a digurilor de aparare, in zona de jurisdictie a Capitaniei Zonale Galati se impune luarea următoarelor măsuri: “Navele aflate in mars, la tranzitarea zonelor portuare, isi vor regla viteza pentru a evita crearea de valuri sau efect de suctiune, care pot provoca daune navelor aflate in stationare sau in mars, asupra malurilor sau lucrarilor si instalatiilor de orice natura, aflate in calea navigabila sau in imediata apropiere a acesteia”, se spune in avizul semnat de directorul Căpitaniei Galati, capitanul de port CLC Mircea Sarbu.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author