Published On: vin, Feb 12th, 2016

Un tanar fara sansa la viata, din Braila, a ajuns student la Facultatea de Inginerie Aerospatiala

Share This
Tags

“Daca eram lasat la parintii naturali, azi eram mort”, a declarat Ionut Oprea, un student in anul IV la Facultatea de Inginerie Aerospatiala Bucuresti. Povestea acestui tanar este dramatica. La nastere, acesta a fost abandonat de catre parinti in maternitate pentru ca diagnosticele puse de medici nu-i dadeau sanse de supravietuire. Diagnosticele erau multe si grave, printre care intarziere neuro-psiho-motorie de grad II, “gura de lup”, encefalopatie cronica, nanism hipofizar. Primii patru ani i-a petrecut internat prin spitalele din Braila, pana l-a cunoscut Alina Dumitru, care, atunci, la 22 de ani, facea practica pentru postul de educator in cadrul sectiei NPI.

“ Eram in practica si de multe ori cand intram in salonul lui, il vedeam stand pe calorifer, cu piciorusele intre perete si calorifer, cuminte, aproape nemiscat, privind pe fereastra. Avea o piele atat de subtire, ca i se vedeau venele, oasele. Ma uitam in foaia lui si le atrageam colegilor atentia ca au gresit varsta, fiidca avea doar patru kilograme. Uneori, gaseam toata sectia in picioare, in jurul lui, cu lumanari aprinse, pentru ca parea ca pierde lupta pentru viata”, a povestit Alina Dumitru. “Alti copii de pe sectie, chiar daca din punct de vedere fizic pareau mai bine decat el, nu reuseau nici macar sa inteleaga diferenta dintre un cerc si un patrat. Intelectul lui era altfel, combina piesele, facea puzzleuri, lego, orice. Ma jucam tot mai des cu el si ma minunam de felul in care progresa”.

Pasul decisiv care avea sa cimenteze relatia dintre tanara educatoare si micutul ei protejat s-a produs in toamna anului 1996, cand o organizatie umanitara britanica a dat in folosinta un spital modern in Cernavoda. Atunci, patru angajati ai sectiei NPI Braila au fost invitati sa participe la o actiune de prezentare a noului spital. Fiecare asistenta sau educatoare din cele patru a avut voie sa ia cu ea cate un copil. Printre ele se afla si Alina, care l-a ales, evident, pe Ionut, si a insistat sa il ea cu ea.

Ca o adevarata mama l-a ingrijit Alina pe Ionut, iar bolile lui au fost invinse una cate una. Ionut a fost pe deplin acceptat de familia Alinei. Fratele si sora ei l-au botezat. Ionut este acum student in anul IV la Facultatea de Inginerie Aerospatiala din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. In ciuda dificultatilor de vorbire din primii ani de scoala, a progresat continuu reusind, prin forte proprii, sa ia Bacalaureatul si sa intre la o facultate de stat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-