Published On: Soare, Feb 7th, 2016

RUSINE! Boboc si Varga baga mana in buzunarul bolnavilor de cancer!

128 de deputati si 24 de senatori sustin propunerea presedintelui PNL Alina Gorghiu de a introduce in sistemul legislativ Legea privind activitatea de preventie in sanatate. Ceea ce, intr-o prima faza, ar parea o initiativa laudabila a parlamentarilor PNL si UDMR plus cinci deputati PSD, este, in fapt, un atac marsav la buzunarele bolnavilor de cancer. Initiatorii legii prevad, printre alte aberatii, amendarea pacientilor cu cancer in faze avansate, pentru ca nu s-au ingrijit de diagnosticarea timpurie. 
In expunerea de motive este prezentat cazul ipotetic al unei femei diagnosticate cu cancer la san care nu s-a prezentat din timp la medic, dar initiatorii nu sufla o vorba despre Romania, o tara in care sistemul public este la pamant, in care bolnavii de cancer nu au unde sa faca radioterapie pentru ca spitalele nu au aparatura, intr-o tara in care nu exista programe nationale de screenig pentru cancer si, in general, pentru nicio boala. Cat priveste oamenii din mediile defavorizate, initiatorii legii nu spun nimic, nici de faptul ca nu acces la controale de rutina, ca nu au acces la analize si investigatii si care, din cauza lipsei de educatie generata de saracie, abia daca merg la doctor cand ii doare foarte rau ceva!
Nicio vorba nu sufla initiatorii legii despre faptul ca in mediul rural nu a auzit nimeni de testul Papanicolau, ca sunt mii de comunitati fara un medic sau dispensar. Evident, initiatorii legii, printre altii si fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu vorbesc despre competenta medicilor de familie, despre miile de pacienti pe care acestia ar trebui sa-i vada sau carora sa le prezinte programe de preventie, daca acestea ar exista.  Evident, in legea propusa de sefa PNL nu scrie nicaieri ca spitalele nu au medicamente si consumabile. 
Mai mult, legea propusa de Alina Gorghiu si ceilalti 127 de parlamentari, nu iau in considerare opinia romanilor daca pe banii lor ar trebui infiintata o noua fabrica de sinecuri, Agentia Nationala de Preventie, sau daca banii pentru noile cladiri, posturi, birouri si salarii grase, ar trebuie investiti cinstit in dotatrea spitalelor, in salariile de mizerie ale medicilor sau in refacerea stocurilor de citostatice care lipsesc sau se fura din spitale.
Evident, intentia de a preveni decat sa tratezi este buna, atat pentru sistemul public de sanatate cat si pentru pacient, dar cand alegi ca sa dai amenzi oamenilor deja bolnavi inainte de a implementa proceduri concrete si sustinute de reducere a cazurilor de cancer in faze avansate arata o incompenta care frizeaza prostia.
Din nefericire pentru braileni, pe lista initiatorilor acestei legi proaste si rusinoase se afla si doi parlamentari braileni. De la PNL. Ei sunt deputatul Varga Vasile si senatorul Boboc Catalin.

 

CITESTE SI

Antena 3 a scos stirea “Alina Gorghiu, atac la buzunarul bolnavilor de cancer”

Comentarii

comentariu

About the Author