Published On: vin, Feb 19th, 2016

OMV Petrom anunta desfiintarea rafinariei, in lipsa unui cumparator pentru Arpechim

Share This
Tags

Mariana Gheorghe, directorul general al companiei , a declarat intr-o conferinta de presa ca, Grupul OMV Petrom va mentine inchisa rafinaria Arpechim, dar va folosi rezervoarele pentru depozitarea titeiului, iar in lipsa unui cumparator va desfiinta probabil unitatea.

OMV Petrom a inregistrat anul trecut primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, o pierdere de 690 de milioane de lei (155 milioane euro), comparativ cu un profit de 2,1 miliarde de lei in anul 2014, iar conducerea companiei de petrol si gaze, controlata de grupul austriac OMV, si-a anuntat intentia de a  nu propune distribuirea de dividende catre actionari, printre care se numara si statul roman, cu o detinere de peste 20%.

"Toate argumentele pentru care am inchis Arpechim raman valabile. E vorba de o rafinarie foarte mica, care din punct de vedere al partii economico-operationale nu are justificare. Cert este ca la nivel european ne asteptam la inchideri in continuare de rafinarii, tocmai pentru ca este o supraoferta in intreaga Europa, deci si la noi. Nu uitati ca Romania are in continuare capacitati operationale de peste 18 milioane de tone, in contextul in care nevoia pe piata este de circa noua milioane de tone de produse", a declarat Mariana Gheorghe.  "Orice repornire, chiar daca acest context ar fi schimbat, ar insemna sute de milioane de euro, atat din punct de vedere al reautorizarii unei astfel de rafinarie, cat si de investitiile pe care trebuie sa le faci ca sa faci o activitate profitabila. Nu avem niciun fel de intentie sa repornim Arpechim-ul. Suntem in proces de a separa autorizarea fiscala pentru zona de depozite. Asa cum am anuntat, o parte din aceasta rafinarie se va folosi pentru depozitele de carburanti si titei".

Comentarii

comentariu

About the Author