Published On: mie, Feb 24th, 2016

Noi reglementări mai dure pentru tutun. Iohannis doreşte să exporte modelul românesc al legii antifumat în afara graniţelor ţării

Share This
Tags

tigari_infobrailaIn această săptămână Guvernul discută proiectul de lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, care ar urma să reglementeze interzicerea ţigărilor mentolate şi a celor cu arome, dar şi introducerea unor avertismente mai mari pe pachete.

Termenul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun este data de 20 mai 2016, preciza Ministerul Sănătăţii la începutul lunii februarie. Ministerul Sănătăţii evidenţia faptul că acordă "o atenţie deosebită transpunerii Directivei 2014/40/UE în legislaţia naţională, având convingerea că prevederile actului normativ vor veni în sprijinul reducerii prevalenţei consumului de tutun, fiind vizaţi, în special, adolescenţii şi tinerii".

Cele mai importante prevederi sunt interzicerea ţigărilor mentolate şi a celor cu arome, avertismentele mai mari pe pachetele produselor din tutun şi eliminarea posibilităţii de achiziţionare a ţigaretelor de pe internet, dar şi instituirea unor limite mult mai stricte şi în ceea ce priveşte comercializarea ţigărilor electronice sau a produselor de fumat din plante.

Data probabilă la care legea va intra în vigoare este 20 mai 2016, dar lansarea pe piaţă a produselor care nu sunt conforme cu prevederile analizate este permisă timp de un an în plus, până în 2017. Totodată în proiect este stipulată şi ''interzicerea punerii pe piaţă a produselor din tutun cu o aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniuni reprezintă 3 % sau mai mult într-o anumită categorie de produse se aplică de la 20 mai 2020''.

"Prezenţa în România a doamnei Director (Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa OMS- n.r.) deschide ţării noastre oportunităţi de colaborare regională şi mai ales de sprijin acordat în domeniul sănătăţii de către România ţărilor din Regiunea Balcanilor, în cadrul unei structuri de cooperare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Astfel, ţara noastră poate deveni furnizoare de expertiză pe ariile de performanţă cum sunt sistemul de supraveghere a gripei, sistemul de urgenţă sau legislaţia antifumat", a declarat Klaus Iohannis.

La Palatul Cotroceni are loc dezbaterea ''Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate – Dialog asupra Politicilor'' la care participă Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, şeful CNAS, Vasile Ciurchea şi consilieri prezidenţiali.

Comentarii

comentariu

About the Author