Published On: vin, Feb 12th, 2016

Marile Puteri au luat decizia de a pune in aplicare planul de a inceta conflictul armat din Siria

Share This
Tags

Marile puteri, printre care SUA si Rusia, au convenit vineri asupra planului de incetare a conflictului armat în Siria si sa ofere acces transporturilor umanitare in orasele aflate sub asediu, pentru reluarea negocierilor de pace de la Geneva dintre Guvernul sirian si opozitie.

Acest plan adoptat, la Munchen, nu asigura incetarea complecata a conflictului din Siria. Secretarul american de Stat, John Kerry, a declarat ca acordul stabilit este unul agreat doar pe hartie in acest moment si trebuie sa-si demonstreze valabilitatea in teren.

John Kerry a declarat: “In urmatoarele cateva zile trebuie sa vedem ce se va intampla la sol, pe campul de lupta", adaugand ca "fara o tranzitie politica, nu este posibil un acord de pace".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a tinut sa precizeze ca Rusia nu va inceta efectuarea raidurilor aeriene in Siria, motivand acest lucru cu faptul ca acordul de incheiere a conflictului armat nu se aplica si gruparilor teroriste Statul Islamic si Al Nusra, afiliata retelei Al-Qaida.

Dar aliatii europeni si SUA sustin ca doar unele raiduri aerine rusesti au tintit gruparile teroriste, in timp ce majoritatea au avut ca tinta principala a fost grupările opoziţiei rebele care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad pe care Rusia îl sprijină.

Purtatorul de cuvant Salim al-Muslat a declarat: “Daca vom vedea fapte si planul va fi implementat, ne vom vedea in curand la Geneva”. Acesta a avertizat ca acordul trebuie sa fie implementat inainte ca negocierile dintre cele doua parti sa fie reluate în Geneva.

Siria se confrunta inca din 2011 cu un conflict armat intre fortele regimului Bashar al-Assad si grupari rebele, printre care se afla si organizatii teroriste precum Statul Islamic. Potrivit unui raport realizat de Centrul Sirian pentru Studii Politice circa 470.000 de persoane au murit în acest conflict, peste 1,9 milioane au fost ranite si 45% dintre locuitori (peste 10,5 milioane) si-au părăsit locuintele, mutandu-se in alte zone ale tarii sau emigrand.

Comentarii

comentariu

About the Author

-