Published On: lun, Feb 22nd, 2016

Locuiesc in Braila, dar au buletine de Galati

61776529Au buletine de Galati, dar stau in Braila. Situatia absurda a locuitorilor unui cartier ANL transformat intr-un mare esec.

Totul a luat nastere in 2002, pe vremea Executivului Nastase, cand, prin hotarare de guvern, Consiliul Local Galati a primit in proprietate 1.000 de ha de teren de pe teritoriul judetului Braila in scopul construirii de locuinte sociale. Asa a rasarit cartierul ANL Dimitrie Cantemir, proiect care promitea 7.500 de locuinte, un spital, scoli, gradinite, hotel si centre comerciale.Care a fost rezultatul? O zona a nimanui, dezolanta, vopsita in culori vii, doar in campaniile electorale.

Cartierul se afla la granita dintre Galati si Braila, Astfel, localnicii au buletine de Galati, dar figureaza in acte in Braila, platesc taxe in Galati, dar au nevoie de autorizatii de constructie din Braila. Oamenii care merg la munca trebuie sa isi ia rovigneta, pentru ca circula pe drumul national care leaga cele doua orase.

"Eu nu stiu cum s-a ajuns ca acei oameni sa aiba buletine de Galati pentru simplu motiv ca terenul pe care s-a construit este in administrarea Galatiului pe teritoriul judetului Braila", explica in 2014, Simona Draghincescu, consilier local Braila.

Fostul primar al Galatiului  a declarat:” Proiectul a fost gandit intr-un singur fel – il faci acolo sau nu-ti dam bani. Scurt pe doi."

In ciuda proiectului indraznet autoritatile au construit doar 348 de locuinte din cele peste 7.500, anuntate initial. Nici pomeneala de spitale, scoli sau gradinite. Mai mult, apartamentele au inceput sa se degradeze. In urma cu doi ani o bucata din tavan s-a desprins si era cat pe ce sa provoace o tragedie. "Este de mantuiala. Odata a cazut o bucata de tavan. Puteam sa fim raniti. Mai ales fetita, fiind mica, daca ii cadea o bucata din asta de tencuiala", a declarat un chirias.

Un alt esec al acestui proiect este statia de epurare, acum doar un bazin plin cu apa murdara, care reprezinta un real pericol. Revoltator este ca, in 2007, primaria a incheiat un contract cu o firma si a platit peste 2,3 milioane de lei. Statia, insa, nu a aparut niciodata, iar societatea care trebuia sa o construiasca si-a declarat demult falimentul.

Marius Stan, primarul Galatiului: "Stiti foarte bine, am facut plangere penala, sesizare penala, de aproape patru ani de zile pentru acea statie de epurare care a fost platita in integralitate fara a fi realizata."

Un proiect ce viza zona metropolitana Braila-Galati, care pe hartie se anunta infloritor, a ajuns un esec administrativ ce evidentiaza clar incompetenta si dezinteresul de care dau dovada edilii locali din cele doua judete.

Comentarii

comentariu

About the Author