Published On: mar, Feb 23rd, 2016

Guvernul afgan şi cel taliban negocieri în vederea stabilirii unui acord de pace

talibani_infobrailaÎn capitala afgană Kabul va avea loc o întalnire între reprezentanţi din Afganistan, China, Pakistan şi SUA pentru o nouă serie de negocieri în vederea stabilirii unui acord de pace cu talibanii.

Oficialii celor patru state au agreat la începutul acestui an să reînceapa negocierile cu talibanii la finalul lunii februarie. Talibanii au fost invitaţi la masa tratativelor, luni, de către ministrul afgan al Afacerilor Externe, Salahuddin Rabbani. În deschiderea reuniunii Rabbani a declarat: “Ne dorim ca prin această reuniune să stabilim căile de comunicare între guvernul afgan şi mişcarea radicală Taliban din prezent până la finalul lunii februarie.” În luna iulie 2015, negocierile de pace guvernul afgan şi rebelii islamişti au fost întrerupte, din cauza decesului liderului talibanilor Mollahul Omar, ceea ce a provocat o adevărată luptă pentru numirea succesorului.

Luna trecută, talibanii au înaintat o serie de condiţii prealabile pentru a participa la negocieri, printre care retragerea organizaţiei de pe lista de grupări teroriste întocmită de Naţiunile Unite, recunoaşterea formală ca formaţiune politică şi eliberarea membrilor aflaţi în detenţie.

Comentarii

comentariu

About the Author