Published On: vin, Feb 26th, 2016

Digurile de pe Dunăre vor fi testete după creşterea bruscă a debitului

Share This
Tags

E.C. - debit crescut dunare (2)Nivelul Dunării a crescut, cota înregistrată, ieri, la mira Brăila a ajuns la 426 cm. Se presupune că în zilele ce urmează cota va depăşi 500 cm, iar multe sectoare de dig vor intra în faza a II-a de apărare. Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila(SGA) spune că nu există motiv de îngrijorare pentru că digurile vor rezista.

Săptămâna trecută nivelul fluviului era redus, dar cota înregistrată, ieri, la mira Brăila a fost de 426 centimetri, la un debit de 8.000 metri cubi pe secundă. Specialiştii se aşteaptă ca pe parcursul săptămânii viitoare, cota fluviului să depăşească 500 cm pe sectorul brăilean.

Sectoarele de apărare Gemenele şi Lunguleţu au intrat în faza I de apărare, cu apa ajunsă la baza digului. În zilele următoare, toate sectoarele de dig, atât cele care apără Insula Mare a Brăilei, cât şi cele de pe terasa judeţului, se vor afla în faza I de apărare, unele dintre acestea urmând să intre chiar şi în faza a II-a, cu apa urcată peste un metru pe taluz.

SGA Brăila oferă asigurări că nu există motive de îngrijorare pentru că digurile sunt destul de puternice să facă faţă viiturii.  “Sectoarele de dig brăilene sunt pregătite să preia o viitură mult mai mare decât cea care se preconizează pentru săptămâna următoare. În afara unor mici infiltraţii, normale pentru asemenea debite, nu avem de ce să ne facem griji", a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila. Totodată acesta a precizat că debitul fluviului a crescut datorită topirii zăpezilor din bazinul hidrografic superior, dar şi din cauza ploilor din ultimul timp.

Comentarii

comentariu

About the Author