Published On: lun, Feb 15th, 2016

Despagubire uriasa de 77,5 milioane de lei, acordata de ANRP

Una dintre cele mai mari despagubiri acordate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, in valoare de 77,5 milioane de lei, a fost acordata si incasata, prin cumpararea de drepturi litigioase, de doi oameni mai putin cunoscuti opiniei publice, dar cu conexiuni importante cu personaje politice pe masura. Un beneficiar final, se stie deja ca ar fi europarlamentarul PNL Cristian Busoi, iar cel de-al doilea, un personaj anonim cu legaturile de afaceri in jurul lui Traian Igas si Codrut Marta.

Marele castig pe care l-au luat oamenii din anturajul lui Busoi si Igas se gaseste in decizia nr. 36591/04.12.2008 a ANRP, prin care s-a acordat suma de 77.535.100 Ron in dosarul nr. 41988/00, solutionat in favoarea titularului Preda Valeria si a cesionarilor Daniel Groza,42% si Marius Bogdan Militaru,52%. Militaru nu este la prima afacere dubioasa. In 2014, Curtea de Conturi Timis a descoperit ca Militaru fusese favorizat de Primaria Timisoara, prin atribuirea catre firma acestuia, Tradecomia SRL, a unui contract pentru care a platit tarife mai mari. S-a descoperit ca de indata ce Militaru a primit actiunile de la ANRP, declaratia de avere a lui Busoi, a crescut si ea cu 15.765.634 de actiuni la Fondul Proprietatea. Despagubirea a intrat si ea in atentia autoritatilor.

Cea de-a doua suma importanta din despagubirea acordata de ANPR, aproximativ 33.000.000 lei, a ajuns la un anume Daniel Groza. In anul 2009, anul in care din Farense iesea Daniel Grozea, beneficiarul despagubirii de la ANPR  intra in aceeasi firma, Gheorghe Ciorba. Acesta s-a asociat in Nova Glass Holding SRL cu Dragos Vasile Nicolae. Dragos este un satmarean saltat de DNA pentru spalare de bani si complicitate la trafic de influenta in dosarul instrumentat de DNA in care vicepresedintele ANPR Dumitru Catalin a primit o spaga de 1 milion de euro.

Cristian Busoi nu a raspuns prin nici un comentariu acuzatiilor aduse,iar Traian Igas a negat orice legatura cu vreo retea implicata in despagubiri de la ANPR.

Comentarii

comentariu

About the Author

-