Published On: joi, Feb 18th, 2016

Creierul activ poate preveni dementa

Cercetatorii descopera noi secrete despre boala Alzheimer. Conform revizuirii unor probe medicale, locus coeruleus, situat aproape de baza trunchiului cerebral, poate fi mai important pentru functia cognitiva decât a fost considerat anterior. Potrivit expertilor californieni, la pacientii cu dementa, locus coeruleus se deterioreaza de foarte devreme, inca de la 20 de ani. Locus coeruleus este o mică parte a trunchiului cerebral, care elibereaza noradrenalina, un produs chimic responsabil pentru reglementarea ritmului cardiac, atentiei, memoriei si cognitiei.

Echipa de la Universitatea din California de Sud a declarat ca angajarea creierului in sarcini complexe, precum ascultarea muzicii dificile, rezolvarea rebusurilor sau un loc de munca complicat, pot ajuta la prevenirea dementei.

Acest lucru se datorează faptului ca noradrenalina, care este eliberată din locus coeruleus, atunci când persoana intâlneste dificultati mintale, poate ajuta la incetinirea declinului cerebral.

Conform Revistei “Descopera”, studii separate, efectuate cu sobolani si soareci, au aratat ca noradrenalina poate ajuta la protejarea celulelor creierului de inflamatie si degenerare. Alte cercetari au aratat ca persoanele care au locuri de munca solicitante din punct de vedere mintal sau le plac jocurile complicate, cum ar fi integramele, tind să aibă rate mai mici de dementa. In 2015, s-a estimat ca exista 46,8 milioane de oameni in intreaga lume, care au fost diagnosticati cu dementa.

Dementa afectează in principal persoanele mai in vârsta, cu toate ca exista o inregistrare tot mai mare a cazurilor care incep sa prezinte simptome inainte de vârsta de 65 de ani. Cifrele arata ca exista peste 9,9 milioane de cazuri noi de dementa in fiecare an la nivel mondial, ceea ce inseamnă un caz nou la fiecare 3,2 secunde.

"Aproximativ o jumatate de milion de oameni din Marea Britanie traiesc cu Alzheimer si nu exista tratamente pentru a stopa daunele cauzate de boala. Acest studiu reuneste anii de cercetare intr-o regiune a creierului numita locus coeruleus, care pare a fi un sit precoce al leziunilor bolii Alzheimer", a declarat Rosa Sancho, de la Centrul de Cercetare a Alzheimer din Marea Britanie.

Comentarii

comentariu

About the Author