Published On: mar, Feb 23rd, 2016

Cioloş:” Românii din străinătate trimit acasă aproximativ 1,5 miliarde euro. Ezită să se intoarcă pentru ca s-au obişnuit cu un anumit standarn al serviciilor publice”

dacian-ciolos"Diaspora românească reprezintă un capital pe mai multe planuri, dacă e să ne uităm la partea economică, remitenţele anuale sunt de circa 1,5 miliarde de euro, dar potenţialul economic şi investiţional al diasporei româneşti putem să-l cifrăm chiar la zeci de miliarde de euro", a declarat Cioloş, la o dezbatere despre diaspora organizată de Administraţia Prezidenţială.

Premierul a spus că Guvernul are în vedere încurajarea revenirea în ţară a românilor ce îşi doresc acest lucru, dar şi stimularea legăturilor culturale, de afaceri şi ştiinţifice pentru cei care preferă să rămână în străinătate.

Cioloş nu s-a ferit sa admite că românii din afară ezită reîntoarcerea în ţară, nu doar din cauza nivelului salarizării, ci şi datorită calităţii serviciilor sociale din România, cum ar fi educaţie, sănătate, având în vedere că mulţi dintre cei plecaţi au acumulat deja capital financiar, intelectual, profesional suficient ca să poată să se descurce şi acasă.

"S-au obişnuit cu un anumit standard al serviciilor publice din afară la nivel de educaţie, de sănătate, de calitatea administraţiei publice şi îşi doresc, dacă se întorc şi decid să-şi investească capitalul pe care îl au, inclusiv cel uman, personal, să fie siguri că pot să-şi asigure un viitor decent şi pentru copii", a evidenţiat Dacian Cioloş. Premierul a insistat pe faptul că românii din străinatate, cât şi cei din ţară aşteaptă o reformă a statului. Planuri in acest sens există pe hârtie, prin dezvoltarea unor reţele profesionale şi prin impulsionarea abordării de tip networking, adică dezvoltarea platformelor existente şi înfiinţarea unora noi, mai ales pentru facilitarea accesării fondurilor europene.

"În cercetare vom continua şi în anii care vin cu programe care să vizeze în mod specific parteneriate dintre unităţi de cercetare din România şi unităţi de cercetare din străinătate care să aibă ca vector structural mai ales românii care lucrează în cercetare în afară şi care pot să faciliteze mult această reconectare a cercetării româneşti la cercetarea internaţională", a spus premierul.

Premierul Dacian Cioloş a concluzionat anunţând că vrea să dezvolte sistemul de burse, atât pentru copiii români care locuiesc în afară şi care vor să studieze în limba română, cât şi cele pentru cei interesaţi de cercetare.

Comentarii

comentariu

About the Author