Published On: mie, Feb 24th, 2016

Cioloş doreşte eliminarea birocraţiei din România

dacian_ciolos_91037600Dacian Cioloş vizează eliminarea birocratiei prin intermediul proiectului "Comisia de tăiat hârtii". Obiectivul acestei comisii este să ajute la debirocratizarea adminstraţiei în relaţia cu cetăţenii, a declarat premierul, prezentând platforma maisimplu.gov.ro, unde românii vor putea să împărtăşească din experienţa lor în relaţia cu autorităţile.

"Azi lansăm platforma a ceea ce am numit noi “Comisia de tăiat hârtii” care va trebui să ne ajute să identificăm acele lucruri în funcţionarea administraţiei care să ducă la o debirocratizare în relaţia cu cetăţenii mai ales. Această platformă online are adresa maisimplu.gov.ro unde o să invităm cetăţenii, contribuabilii, să ne împărtăşească din experienţa lor din relaţia cu administraţia şi care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie să le depună la administraţie li se par complicate şi ar putea fi simplificate", le-a spus Cioloş miniştrilor prezenţi la şedinţa Executivului.

Acesta a precizat faptul că deja au fost identificate unele lucruri simple, în jurul cărora gravitează o birocraţie greoaie, care pot fi făcute de către administraţie în beneficiul cetăţenilor.

"Mamele care au născut trebuie să depună trei dosare cu de multe ori cam aceleaşi tipuri de documente, unul pentru indemnizaţia de creştererea copilului, altul pentru alocaţia de stat şi un altul pentru stimulentul de reinserţie. Aceste trei dosare conţin cam aceleaşi documente şi trebuie să se plimbe de multe ori la aceleaşi instituţii cu trei hârtii în copie diferite.(…) Putem simplifica lucrurile cu depunerea unui singur dosar în aşa fel încât administraţia să poată trata toate cele trei tipuri de indemnizaţii", a explicat premierul.

Premierul a mai oferit ca exemplu si cazul unui şomer care este obligat să plătească 30 de lei pentru a obţine documentele necesare obţinerii indemnizaţiei de şomaj precizand ca: “aceste informaţii pot fi obţinute de către administraţie şi direct, solicitând informaţiile respective fără ca şomerul să mai trebuiască să plătească tot felul de taxe pentru tot felul de documente care pot fi obţinute direct de administraţie.”

Intr-o era a tehnologiei, Cioloş a cerut ca să se găsească o soluţie informatică care sa faciliteze transferul electronic al datelor între instituţii, înlocuirea documentele legalizate unde este posibil cu declaraţii pe propria răspundere, precum şi înlăturarea procedurilor şi documentelor care nu se mai justifică sau care pot fi înlocuite cu proceduri digitale.

Comentarii

comentariu

About the Author