Published On: joi, Feb 25th, 2016

Bombele Statului Islamic au componente fabricate în România

statul_islamic_0Firme din peste 20 de ţări, printre care se află şi România, au furnizat componente folosite de reţeaua teroristă Stat Islamic în fabricarea de bombe.

Uniunea Europeana a solicitat Institutului pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR) realizarea unui studiu cu privirea companiile care livrează componente organizaţiei teroriste. Studiul precizează că 51 de firme din state precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizaţia teroristă Stat Islamic în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate.

În total, s-a descoperit că 13 firme din Turcia sunt implicate în furnizarea de astfel de echipamente, fiind ţara cu cele mai multe companii implicate, la nivel global, dintre statele luate în considerare în studiul respectiv. Locul următor este ocupat de India, de unde şapte firme ar fi furnizat astfel de componente organizaţiei teroriste.

"Aceste descoperiri confirmă îngrijorările la nivel mondial că forţele SI din Irak şi Siria se autosusţin – achiziţionând arme şi bunuri strategice, precum componente pentru fabricarea dispozitivelor explozibile improvizate, cu uşurinţă", a spus James Bevan, directorul executiv al CAR.

Cercetătorii au avut acces la componentele utilizate de Stat Islamic în producerea de bombe prin intermediul miliţiei kurde siriene YPG, poliţiei federale irakiene şi forţelor guvernului regional din Kurdistan. Componentele au fost recuperate în timpul unor confruntări intense în oraşele irakiene al Rabia, Kirkuk, Mosul şi Tikrit şi oraşul sirian Kobani.

După realizarea studiului s-a încercat contactarea companiile aflate la originea componentelor, dar acestea nu au răspuns solicitărilor sau au declarat că nu sunt responsabile de ceea ce s-a întâmplat cu respectivele echipamente după ce nu au mai fost în custodia lor.

Comentarii

comentariu

About the Author