Published On: mie, Feb 24th, 2016

Asistentii medicali de la Spitalul Judetean fac facultatea pentru a primi salarii mai mari

Asistentii medicali de la Spitalul Judetean de Urgenta Braila, se inscriu la Facultatea de Medicina si Farmacie Galati. Ei nu fac acest lucru pentru a-si pastra locurile de munca, ci pentru mariri de salarii. Acest lucru duce la indignarea medicilor tineri, care vor ajunge sa castige lunar mai putin decat asistentii cu studii superioare.

Dr. Mihail Iugulescu, managerul SJU Braila: “Spitalul Judetan de Urgenta Braila are nevoie de asistenti medicali principali si atat. Legea imi spune ca orice om al muncii are dreptul legal sa se perfectioneze, sa urmeze studii superioare si sa fie promovat. Nu ma pot opune acestui lucru. Dar, pe de alta parte, trebuie sa ma gandesc ce fac cu acest asistent cu studii superioare? Pentru ca el va ajunge sa faca tot munca unui asistent. Legea spune sa ii promovam, dar sa ne incadram ii in bugetul de venituri si cheltuieli. Pendulam intre dilemele astea: ce faci si cum impaci? S-a reusit un efect paradoxal si rau, a crescut respectul de sine si unii asistenti cu studii superioare nu mai fac nici ce faceau inainte. De ce? Pentru ca acum sunt cu studii superioare, fapt ce a nascut nemultumiri si tensiuni intre ei. Cei fara studii superioare i-au ajutat pe colegii lor, care erau la facultate, sa ajunga la examene, preluand garzi si acum se trezesc cu ei intr-o zona tulbure. Aceasta zona tulbure e prost legiferata. Acesti asistenti cu studii superioare ar trebui prin lege sa aiba locul lor in sistemul de sanatate. De ce fac oamenii astia o facultate? Doar ca sa ia niste bani in plus si sa faca ce fac si colegii lor fara facultate? Nu e corect! Atunci toata lumea se face cu studii superioare si ajung asistentii sa fie mai bine platiti decat doctorii tineri. Si atunci nu iti va mai veni niciun doctor in spital. Al doilea tip de situatie de care ne-am lovit este ca termina facultatea acum, iar el nu este prins in plan. Nu e preocuparea mea. Daca eu ca manager te-as trimite la o specializare, te-as avea pe un tabel, erai prins intr-o organigrama”.

Asistentii medicali se inscriu la facultate fara sa se intereseze daca spitalul are fonduri sau nu. Imediat cum termina facultatea, inainteaza spitalului cerere pentru a fi platiti corespunzator. “Acesti asistenti care termina o facultate ne-au facut sa ne ducem la 71% fond de salarii din tot ce inseamna bugetul spitalului. Noi luam undeva la 82-83 miliarde lei vechi de la CJAS, iar din acesti bani, 71% reprezinta salariile personalului. Pana acum ceva timp era reglementare care impunea managerului sa se opreasca la 70% fond de salarii, dar acum s-a schimbat legea. Atunci se faceau disponibilizari daca se trecea pragul de 70%, acum nu. Din diferenta ramasa, spitalul isi achita utilitatile, materiale sanitare, medicamentele pentru pacienti. Cam putin le revine pacientilor”, a adaugat dr. Iugulescu.

Comentarii

comentariu

About the Author