Published On: vin, Ian 1st, 2016

Sfantul Vasile – pazitorul de duhuri rele! Traditii si obiceiuri din toate colturile tarii

Share This
Tags

sfantul vasileSfantul Vasile. Romanii petrec la cumpana dintre ani cu veselie, pastrand o parte dintre practicile pagane – despre care spun ca ii apara de rele si de ii tin sanatosi si prosperi pentru un an intreg -, dar si cu obiceiuri noi, imprumutate, si il sarbatoresc in prima zi din an pe sfantul "pazitor de duhuri rele".

Sfantul Vasile. Pe 1 ianuarie, fetele nemaritate impletesc crengute de mar, pe care atarna busuioc, o batista, o para argintata, un sir de margele si un inel. Apoi ascund aceste crengute afara.

Sfantul Vasile. In traditia populara, se spune ca, daca a doua zi, gasesc aceste impletituri acoperite cu bruma, se vor marita cu un om bogat. In caz contrar, se vor casatori cu un om sarac, potrivit b365.ro.

Tot de SFANTUL VASILE CEL MARE, fetele nemaritate se duc in grajd sau in cocina, lovesc vaca sau porcul cu piciorul si spun „anul acesta“ sau „anul viitor“. Daca porcul guita, ori vaca se misca de la prima strigare, fata se va marita in urmatoarele luni. In cazul in care se misca la vreuna din urmatoarele strigari, domnisoara se va casatori peste unul sau peste doi ani.

In ziua de SFANTUL VASILE CEL MARE e bine sa versi vin pe masa, sa spargi un pahar alb, sa rastorni cutia de chibrituri sau sa dai de pomana unui om sarac, ca sa ai noroc tot anul. Acelasi lucru e valabil si daca iti tiuie urechea stanga.

Daca, in ziua de SFANTUL VASILE CEL MARE, dupa ce te speli pe fata, te stergi cu un prosop in care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat si sanatos in tot anul.

Totodata, daca dormi de SFANTUL VASILE CEL MARE, risti sa fii lenes tot anul.

Un numar mare de practici magice si ritualuri se savarseau in aceasta zi, ce marcheaza inceputul, nu doar al unui nou an, dar si, in mod simbolic, al unui nou ciclu de viata.

Sfantul Vasile, perceput de unii drept primul petrecaret, numele lui fiind considerat de altii drept numele de botez al lui Iisus Hristos, este aparatorul crestinilor, "pazitor de duhurile rele", astfel ca prima zi a anului a ajuns sa fie considerata un moment propice pentru desfasurarea practicilor magice.

Comentarii

comentariu

About the Author