Published On: lun, Ian 18th, 2016

Iarna a stapanit intreaga Europa de Est: Zapada a acoperit parti din Romania, Serbia, Cehia, Bulgaria si Polonia

Share This
Tags

image-2011-02-2-8266466-56-viscol-chicagoDin cauza furtunilor de zapada si rafalelor violente de vant, drumurile au fost inchise, trenurile si zborurile anulate, iar alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta, in acest weekend, in Europa de Est. Situatia a creat haos in mai multe tari din regiune, dupa cum relateaza AP in pagina electronica, citat de Mediafax.

Zapada a acoperit parti din Romania, Serbia, Cehia, Bulgaria si Polonia, iar pe coastele Croatiei la Adriatica se inregistrau temperaturi deosebit de reci si rafale violente de vant.

Ministerul roman al Transporturilor a anuntat ca 12 drumuri au fost inchise duminica, din cauza ninsorilor abundente, iar trei porturi de la Marea Neagra au fost inchise din cauza rafalelor puternice de vant. Autoritatile feroviare au anuntat ca 20 de trenuri au fost anulate. Cel putin trei zboruri au fost, de asemenea, anulate.

Aproximativ 14 comunitati din Romania au fost afectate de pene de curent, iar Ministerul Educatiei a anuntat ca scolile din Bucuresti si din alte regiuni din sud raman inchise luni.

Potrivit Ministerului de Interne, 6.000 de ofiteri ajuta la indepartarea zapezii.

Acest val de frig a afectat si alte tari, provocand probleme in traficul rutier si pene in alimentarea cu electricitate.

Ministerul polonez de Interne anunta vineri ca 72 de persoane au murit de frig incepand din noiembrie, cand temperaturile au scazut sub zero grade Celsius, iar alte 29 de persoane au murit prin asfixiere, din cauza fumului degajat de carbuni folositi la incalzit.

In Bulgaria stratul de zapada a atins pana la 38 de centimetri, iar temperaturile au coborat pana la minus zece grade Celsius.
Sute de refugiati, dinspre din Macedonia, au infruntat duminica, pe jos, zapada si frigul, pentru a ajunge la centrul de inregistrare de la Presevo, in sudul Serbiei.

Milica Nikolic, un medic de la centrul de inregistrare, a avertizat ca refugiatii risca sa faca degeraturi din cauza frigului. Lucratori umanitari ofereau duminica, in tabara, ceai si supa calde migrantilor, inainte ca acestia sa-si continue drumul catre Europa de Vest.

Temperaturi negative si rafale puternice de vant se inregistrau si pe coastele Croatiei la Marea Adriatica, perturband unele linii de feribot si traficul aerian in orasul de coasta Dubrovnik.

Comentarii

comentariu

About the Author