Published On: vin, Ian 15th, 2016

“Grigore Moisil – parintele informaticii romanesti”, expozitie documentara la Biblioteca “Panait Istrati”

Share This
Tags

moisilBiblioteca Judeteana “Panait Istrati” marcheaza 110 ani de la nasterea matematicianului Grigore Moisil prin intermediul expozitiei documentare “Grigore Moisil – parintele informaticii romanesti”.

Expozitia, realizata de bibliotecara Gabriela Popescu, este organizata in holul Salii de lectura si este deschisa publicului in perioada 18 ianuarie – 15 februarie. 

Fiu al unui ilustru numismat, Constantin Moisil, membru de onoare al Academiei Romane, Grigore C. Moisil s-a nascut in 1906 la Tulcea. Urmeaza liceul la Vaslui si Bucuresti unde se remarca prin sustinerea unor conferinte pe teme culturale si istorice. La terminarea liceului se inscrie la Scoala Politehnica din Bucuresti, dar dupa trei ani isi da seama ca vocatia sa este matematica, astfel ca se dedica numai cursurilor de matematica de la Facultatea de Stiinte din Bucuresti. Dupa alti trei ani, in 1929, obtine titlul de doctor in matematica, cu o teza de mecanica analitica, teza fiind publicata la Paris. 

In 1931 devine doctor docent pe baza unei lucrari privind ecuatiile fizicii matematice, lucrare in care aplica in mod original metode algebrice. Activitatea universitara o incepe ca asistent al marelui matematician D. Pompeiu, pentru ca ulterior sa devina conferentiar si profesor la Universitatea din Iasi, unde tine un curs de algebra moderna si se distinge prin lucrarile sale de logica matematica, domeniu atunci in plin avant pe plan mondial, dar prea putin studiat. 

O schimbare brusca s-a produs in activitatea sa atunci cand a realizat ca logica matematica – domeniu considerat pana la acel moment ca fiind lipsit de aplicatii – se poate utiliza in studiul sistemelor automate discrete ca si al calculatoarelor electronice. 
Grigore Moisil n-a fost numai unul dintre cei mai mari matematicieni romani, creator de scoala, un om cu o gandire moderna, libera de orice prejudecati, ci si un orator cu o replica vie, cu umor, cunoscut si pentru vorbele de duh cu care isi amuza colegii si cursantii si care au ramas in amintirea tuturor sub numele de moisilisme.

 

Comentarii

comentariu

About the Author