Published On: vin, Ian 29th, 2016

Criza de proportii in sistemul de pensii

Share This
Tags

bani-cashPeste 10.000 de pensionari au strans semnaturi pentru a iesi in strada si cer Guvernului, cresterea punctului de pensie la 45 % din salariul mediu brut pe economie. Mai exact, punctul de pensie ar urma sa creasca, aproximativ la 1.200 de lei, cu 200 de lei in plus fata de cat este in prezent.

Alexandru Athanasiu, fost ministru al Muncii, a explicat la Romania TV ce trebuie sa faca institutiile competente pentru a evita colapsul sistemului de pensii."Trebuie intrunite mai multe cerinte la nivelul a ceea ce a devenit o expresie uzata: vointa politica – o vointa oarba este ca o sinucidere programata. Toate partidele politice trebuie sa convina asupra unui anumit mod de reglementare a sistemului public de pensii. Cred ca ar trebui facut un efort serios, cu experti din domeniul asigurarilor sociale si din domeniul finantelor publice, o paleta larga de experti care sa lucreze pe baza unor simulari foarte serioase la un model matematic de evolutie a acestui sistem de pensii. Nu suntem singurii care ne confruntam cu situatii dramatice ale sistemului public de pensii", a declarat Alexandru Athanasiu, fost ministru al Muncii.

Bugetul de pensii se confrunta insa de la un an la altul cu o crestere a deficitului.

Datele de la ANAF scot la lumina un adevar socant despre bugetul de pensii. In 2015 au fost incasari la bugetul de pensii cu 6% mai mici decat in 2014.

Specialistii spun ca in 20 de ani, nu va mai avea cine sa plateasca pensiile iar modificarea legii actuale este mai mult decat necesara.

 

Comentarii

comentariu

About the Author