Published On: mie, Ian 13th, 2016

Braileanca Anca Dragan, desemnata “Studentul roman al anului in strainatate” / Tanara este comparata cu Marie Curie

Share This
Tags

gala lsrsLa doar 28 de ani, braileanca Anca Dragan, absolventa a Colegiului National "Nicolae Balcescu", preda robotica la una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, Universitatea Berkeley din California. Tanara a primit premiul "Studentul roman al anului in strainatate", acordat de Liga Studentilor Romani din Strainatate in cadrul Galei LSRS 2016, organizata la sfarsitul saptamanii trecute.

Premiul i-a fost inmanat Ancai de academicianul Marcus Solomon, cel mai mare matematician roman in viata.

La Gala Studentilor Romani din Strainatate s-au conferit sapte premii studentilor cu rezultate exceptionale, celor care sunt adevarate modele de reusita si exemple de urmat pentru generatia actuala.

Cine este Anca Dragan

 

anca dragan roboticaRevista "Cariere" o compara pe Anca Dragan cu savanta Marie Curie din punctul de vedere al domeniului ales, considerat a fi specific barbatilor. In robotica, doar 15% dintre specialisti sunt femei.

Articolele stiintifice publicate in cele mai celebre jurnale de specialitate i-au adus faima, braileanca primind oferte pentru a preda la universitati de renume din Statele Unite, printre care Stanford, Harvard sau Princeton, alegand insa sa conduca un laborator de cercetare in algoritmi pentru interactiunea om-robot la Berkeley. Astfel, Anca a ajuns colega cu celebrul cercetator american Stuart Russell, pe ale carui carti despre inteligenta artificiala le citise de nenumarate ori.

In scoala primara, tanara era convinsa ca va urma o cariera in domeniul umanist, insa schimbarea a survenit in clasa a V-a, cand a inceput sa invete la "Balcescu", unde profesorul de matematica i-a descoperit potentialul si a incurajat-o sa participe la olimpiade. Totusi, imboldul care a impins-o spre robotica i l-a dat profesoara de fizica din liceu, Nicole Becheanu, care a sfatuit-o sa isi continue studiile in strainatate.

Dupa ce si-a incheiat studiile in Germania, Anca Dragan a decis sa aplice pentru doctorat, doua universitati, Oxford (Anglia) si Carnegie Mellon (SUA), oferindu-i fonduri de finantare si bursa. A ales universitatea din State pentru ca are un intreg departament de robotica.

Desi a participat la conferinte in intreaga lume (Australia, Japonia, China, Africa de Nord, Europa, etc.), in Romania nu si-a prezentat, pana acum, descoperirile. Dar o va face, daca va fi chemata. De intors in tara nu se va intoarce, ramane acolo unde are cele mai mari sanse de a face performanta. Revine in Romania insa, in fiecare an de Craciun, ca sa fie alaturi de familie si de prieteni.

Anca considera educatia primita in Romania ca fiind "excelenta" si le recomanda absolventilor de liceu sa urmeze cursurile universitare in strainatate doar daca pot merge la o universitate de top, fara sa scoata din buzunare prea multi bani.

Comentarii

comentariu

About the Author