Published On: vin, Dec 4th, 2015

TENTACULELE / Controversatul Said Baaklini, “regele sardinelor”, urmarit penal in dosarul lui Bunea Stancu

Share This
Tags

bunea stancu2In luna iulie 2015, procurorii DNA au anuntat ca Gheorghe Bunea Stancu, fostul presedinte al Consiliului Judetean, si afaceristul Ioan Niculae, cel mai bogat roman si partenerul sau de ilegalitati din dosarul "Mita la PSD", sunt urmariti penal intr-un nou dosar, a carui cercetare a ajuns la "greii" Adriean Videanu si Ilie Sarbu.

Stancu, aflat in Penitenciarul Focsani, unde executa o pedeapsa de 3 ani de inchisoare, este urmarit penal pentru trafic de influenta. Dupa ce Niculae a fost denuntat de Dorin Cocos pentru ca ar fi vrut sa "cumpere" o hotarare de guvern, procurorii anticoruptie au anuntat ca la operatiune ar fi participat si Bunea Stancu, care i-ar fi promis ca intervine pe langa membrii ai Guvernului pentru a obtine hotararea.

DNA a anuntat ca in acest dosar este urmarit penal si controversatul afacerist libanez Said Baaklini, cunoscut ca "regele sardinelor". Baaklini a devenit cunoscut opiniei publice in 2011, cand a incercat sa obtina o returnare ilegala de TVA de aproape 60 de milioane de euro pentru exportul unor utilaje cumparate de la UCM Resita. Si alt afacerist libanez, Rajef Sharif Mohammad, dat in urmarire internationala, este urmarit penal in acest dosar.

Comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie:

"In dosarul penal privind suspiciuni de fapte de coruptie savarsite de Niculae Ioan, patronul grupului S.C. INTERAGRO S.A., de Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte Consiliu Judetean Braila si de alte persoane, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus extinderea urmaririi penale fata de suspectii:

SAID BAAKLINI, reprezentantul firmei LIBAROM AGRI, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani;

RAJEF SHARIF MOHAMMAD, reprezentantul MIKE TRAIDING (dat in urmarire internationala) sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

In ordonanta de extindere a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului INTERAGRO.

Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de „lobby” sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subventionare”. Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat.

In acest context, suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii Hotararii de Guvern.

In afara acestor aspecte care au facut obiectul mediatizarii prin comunicatul 1316/VIII/3 din 24 iulie 2015, pe parcursul efectuarii actelor de urmarire penala, au rezultat date suplimentare prin care s-au constatat fapte noi si date cu privire la participarea unor alte persoane, dupa cum urmeaza:

In cursul lunii martie 2009, suspectul Said Baaklini a contactat si a promis unei persoane care ocupa o functie de decizie intr-un minister ca, in cazul in care va realiza interventiile si demersurile necesare astfel incat sa fie adoptat un proiect de hotarare de guvern ce avea ca scop subventionarea achizitiei de ingrasaminte din productie interna, ceea ce ar fi adus beneficii de peste jumatate de miliard de euro lui Ioan Niculae, patronul INTERAGRO, acesta din urma ii va da, prin intermediul lui Said Baaklini, inaltului functionar, suma de 3.000.000 euro.

In urma efectuarii urmarii penale, s-a stabilit ca actiunile initiate si coordonate de suspectul Ioan Niculae, care a pus la cale un circuit financiar sub aparenta unor tranzactii comerciale intre INTERAGRO si LIBAROM, care in realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultata din evaziune fiscala, catre o firma de tip off shore din Insulele Virgine Britanice, au fost sprijinite de reprezentantii firmelor implicate in acest circuit infractional, mai precis Said Baaklini – reprezentantul LIBAROM AGRI si Rajef Sharif Mohammad – reprezentantul MIKE TRAIDING."

Comentarii

comentariu

About the Author