Published On: vin, Dec 18th, 2015

EXCLUSIV Seful Antimafiei brailene, procurorul Sarau: “Infractorii vor sa fie mai destepti decat procurorii, dar nu le iese. La Braila, procentul de condamnari e 100%”

Share This
Tags

diicot11Conduce de aproape patru ani Antimafia braileana si se va mai afla la fraiele institutiei care lupta impotriva crimei organizate si terorismului inca trei ani, dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, Sectia pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit pentru inca un mandat. Procurorul Danel Cristinel Sarau este de mai bine de 17 ani in magistratura si pare hotarat, ca impreuna cu ceilalti doi procurori DIICOT Braila, sa continue lupta impotriva gruparilor de proxeneti, contrabandisti sau traficanti de droguri.

"Eu m-am dus in fata Sectiei pentru procurori cu credinta ca am facut tot ce trebuia si se pare ca munca mea a fost apreciata", ne-a marturisit Danel Sarau, grabit sa ajunga in fata instantei, care judeca un dosar al DIICOT.

Sarau spune, intr-un interviu acordat Ziarului Infobraila, singurul din intreaga cariera, ca proxenetismul si traficul de persoane au ramas definitorii pentru Braila, dar ca, in acelasi timp, volumul de activitate al procurorilor antimafia din Braila s-a dublat in ultima perioada, motiv pentru care conducerea centrala a DIICOT a decis marirea schemei de personal. Procurorul-sef a vorbit si despre colaborarea cu un procuror din strainatate in rezolvarea unuia dintre cele mai grele dosare de trafic de droguri instrumentate de Antimafia braileana.

"Volumul de activitate s-a dublat in ultimul timp, fapt confirmat de indicatorii statistici. Totodata, si echipa de conducere a DIICOT a constatat acest lucru, motiv pentru care ni s-a marit schema cu un post. Eram doi procurori, iar acum suntem trei…pusi pe treaba. Daca vorbim de natura infractiunilor, pentru Braila raman definitorii proxenetismul si traficul de persoane, exista o traditie, daca poate fi numita asa. Apropierea geografica de Republica Moldova si Ucraina influenteaza activitatea noastra, in sensul in care ii avem in vizor, si au fost numeroase dosare, si pe cei care savarsesc infractiuni de contrabanda", a mentionat seful Antimafia.

La mijlocul acestui an, procurorii DIICOT Braila au reusit sa ii trimita in judecata pe capii unei mega-retele de trafic de cocaina, condusa de o bucuresteanca si un nigerian, care foloseau pe post de "carausi" trei persoane dintr-o localitate braileana. Mai exact, "carausii" inghiteau cantitati importante de cocaina – uneori chiar si jumatate de kilogram, transportand drogurile prin toata Europa. Ancheta a fost derulata in colaborare cu autoritatile judiciare din trei tari europene, procurorul Danel Sarau declarandu-ne ca a fost incantat de premiera pe care a atins-o.

"Ne ajuta foarte mult si mijloacele juridice internationale pe care le avem la dispozitie in activitatea noastra, mai ales atunci cand avem de cercetat cazuri de trafic de droguri sau proxenetism. Am fost foarte incantat ca anul acesta am colaborat cu un procuror din orasul Charleroi, din Belgia, care, pot sa va spun ca, in doar 4 ore, ne-a pus la dispozitie, dosarul unuia dintre inculpati", a subliniat procurorul.

Sarau atrage atentia asupra traficului de substante cu efecte psihoactive, care, la nivelul judetului Braila, a inregistrat o crestere semnificativa, printre comercianti si cumparatori aflandu-se elevi si studenti. In ultimul an, DIICOT Braila a destructurat mai multe grupari care vindeau etnobotanice la colt de strada, trimitandu-i in spatele gratiilor pe "vanzatorii de vise".

"Este foarte ingrijoratoare explozia traficului de substante psihoactive. A aparut o crestere care ne-a pus serios la munca. Am avut dosare mari in acest sens. Trist este faptul ca in aceste dosare vorbim despre tineri din toate mediile sociale, de la liceeni la studenti, tineri educati", a spus procurorul-sef DIICOT – Biroul Teritorial Braila.

In ultima parte a discutiei, Danel Sarau a tinut sa precizeze faptul ca infractorii si-au rafinat metodele folosite, inspirandu-se din modul de actiune al gruparilor infractionale din strainatate, insa ajung tot pe mana procurorilor antimafia. Procentul de condamnari in dosarele DIICOT Braila este 100%.

"Infractorii au acum mijloace tehnice evoluate, dispun de mijloace de comunicare mult mai performante, iar, in unele cazuri, faptele au loc in afara tarii. De multe ori, acestia se inspira din ceea ce se intampla in infractionalitatea din afara granitelor tarii, insa nu le iese. La Braila nu avem nicio achitare. Procentul de condamnari e 100%, existand doar achitari partiale, pe o parte din infractiuni", a conchis procurorul Sarau.

Danel Cristinel Sarau, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Macin, a fost directorul Penitenciarului pentru Minori si Tineri Tichilesti din 2006 pana in 2009, cand nu a mai putut ocupa functia pentru ca legislatia a fost modificata si astfel magistratii nu au mai putut conduce penitenciare, fiind detasat la DIICOT Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author