Published On: mie, Dec 9th, 2015

Adevarul despre “Yazaki” / Muncitorii se plang ca sunt tratati ca sclavii! Greva la fabrica din Zona Libera

Share This
Tags

yazakiAngajatii "Yazaki" au protestat, ieri, in interiorul fabricii de cablaje auto din Zona Libera, dupa ce o persoana din conducere ar fi tratat-o ca pe o sclava pe una dintre cele mai apreciate sefe de linie din unitate. Ziarul Infobraila a prezentat informatia cu privire la greva in exclusivitate.

Salariatii au sarit ca arsi si au decis sa-si strige toate nemultumirile, adunate in doar cele doua luni de la inaugurarea fabricii. Oamenii, care au promis ca vor face dezvaluiri si in fata jurnalistilor, sustin ca muncesc mult mai mult decat scrie in contract si ca nu le sunt platite orele suplimentare, asa cum li s-ar fi promis la angajare.

Desi au reclamat conditiile de munca, cei care au protestat nu au spus cu exactitate despre ce este vorba, insa se poate ghici daca citim articolele din presa prahoveana. Ziarele au fost umplute cu articole care prezinta nemultumirile angajatilor fabricii "Yazaki" din Ploiesti, si ei intrati in greva pe parcursul acestui an.

incomodph.ro:

"Acuzatiile din mail sunt foarte grave, de la comportament abuziv asupra operatorilor, la favoritisme contra “bani si cadouri”, teroarea si frica in care se lucreaza si care au condus la ceva ce este sub limita acceptarii umane, adica persoane care au fost nevoite sa faca pe ele  tocmai din aceasta cauza. Asa cum este normal, voi proteja persoana care mi-a trimis mail-ul. Iata ce spune:

Buna seara,

… lucrez la Yazaki Ploiesti si as dori sa va fac cunoscute unele aspecte din activitatea operatorilor de la Yazaki Ploiesti. Situatia este tensionata in continuare a intervenit si un conflict intre operatorii care au iesit la greva si cei care au ramas si au lucrat in continuare in fabrica.Au intervenit probleme inclusiv intre operatorii care locuiesc in oras cei din zonele limitrofe care au fost mai multi la greva.Doresc sa specific ca anumiti lideri de pe liniile de asamblare fac discriminare intre operatori in functie de adresa…adica ploiesteni si cei de la tara.Sunt lideri in fabrica inclusiv oameni cu cazier si fosti puscariasi care terorizeaza operatorii,sunt lideri cu patru opt clase fosti tractoristi, care la un control psihiatric ar fi diagnosticati cu retard mintal sever si terorizeaza fetele de pe linii care sunt amenintate inclusiv cu bataia.Supervisor este Sebastian Evanghelide fost tractorist care face legea proprie in fabrica si tine partea oamenilor care vin la el cu bani si cadouri . Au fost cazuri cand femei in toata firea s-au mictionat si defecat pe ele din cauza fricii si a amenintarilor.Operatoarele de pe linii sunt obligate sa stranga bani si sa dea cadouri sefilor cu anumite ocazii(paste craciun,zile de nastere ..)As dori sa afle lumea de aceste lucruri .Va rog!!!"

24ph.ro:

"Toata lumea stie, Yazaki puscarie!", scandeaza salariatii nemultumiti. Protestele la Yazaki au continuat si in ziua de vineri 8 mai. Peste 2500 de salariati ai companiei au iesit in strada nemultumiti de conditiile de munca dar si de salariile mici cu care sunt platiti. Ei acuza vehement conducerea si spun ca la Yazaki se practica sclavagismul de tip modern.

Angajatii spun ca nici la toaleta nu au voie sa mearga in timpul programului.

“Pur si simplu nu suntem lasati sa mergem sa ne facem nevoile. Ni se spune ca se pierde timp iar productia are de suferit. Suntem amenintati cu taierea unor ore de lucru daca insistam sa mergem la toaleta. Dupa ce ca avem salarii mizerabile ne mai Si ameninta. Sunt colegi care au facut pe ei efectiv pentru ca nu mai puteau sa reziste. Asta este nebunie curata”, ne-a declarat Dinu Stelian, muncitor la Yazaki.

Cea mai mare parte a angajatilor sunt platiti cu salariu minim pe economie. Cablurile produse la Yazaki sunt tratate cu substante toxice pentru a le proteja de soareci. Muncitorii primesc echipament de protectia muncii o data pe luna desi acesta se uzezaza in timp scurt. Conducerea companiei a mai gasit o alta solutie tembela pentru a tine sub control masa de salariati. Astfel, intr-o uzina in care lucreaza 4000 de oameni exista doar doua usi diponibile pentru evacuare, celelalte fiind blocate. “ Fereasca Dumnezeu de un cutremur sau de un incendiu ca nu avem pe unde iesi”, spune unul dintre salariati."

 

 

Vom reveni cu detalii!

 

Comentarii

comentariu

About the Author