Published On: mar, Noi 3rd, 2015

VIDEO / FOTO Andrei, condus pe ultimul drum de sute de braileni / Tinerete facuta scrum in incediul din “Colectiv”

Share This
Tags

andrei6Lacrimile varsate pentru Andrei Petre Buca, pe ultimul sau drum, puteau stinge intr-o clipita flacarile ucigase din clubul "Colectiv", insa nimeni nu poate da timpul inapoi.

Chipurile impietrite ale parintilor, privirile pierdute ale prietenilor, ochii umezi si ridicati spre cer ai multimii adunate in fata bisericii au plans, dupa trei zile de doliu national, o viata facuta scrum intr-o tragedie care a cutremurat intreaga tara.

Intr-o zi in care soarele a mai imblanzit frigul obsinuit al inceputului de noiembrie, tanarul arhitect mort la doar 29 de ani in incediul din clubul bucurestean a fost inmormantat.

Orice cuvinte ai folosi, oricum ai incerca sa asezi in fraze jalea, tot n-ai reusi sa povestesti cum, inainte ca trupul neinsufletit al lui Andrei sa fie scos din casa, parintii lui s-au luat de mana in fata pozei fiului lor, lipita pe o masina, si apoi au plans, aruncand liniste in jurul lor.

andrei4Sute de braileni au asteptat in fata bisericii "Sf. Trei Ierarhi" sicriul, purtat pe brate de sase tineri, unii dintre cei mai buni prieteni ai lui Andrei, de la casa parintilor si pana la lacasul de cult, in spatele unui sobor de 18 preoti. Dupa ce rudele si cunoscutii au intrat in biserica, pe Calea Calarasilor, pe jos, vizibil afectat, a venit si arhiepiscopul Casian, plecandu-si capul in fata brailenilor de pe marginea drumului.

Dupa slujba oficiata de ierarhul locului, cortegiul funerar s-a indreptat spre Cimitirul Radu Negru, scotand la ferestrele blocurilor zeci de persoane. Sicriul a fost coborat in groapa in strigatele de durere ale mamei si ale tatalui lui Andrei.

Incendiul din "Colectiv"

andrei colectiv32 de tineri, oameni frumosi si plini de viata, au pierit in cea mai mare tragedie din ultimul sfert de veac, ucisi de flacari si fum otravitor. Printre ei, pe lista mortilor din "Colectiv", se afla si Andrei Petre Buca.

Andrei si-a gasit sfarsitul aproape de scena, dupa ce o bucata din tavan l-a lovit si i-a luat orice sansa de a se lupta pentru viata sa. A ars de viu impreuna cu Kuki, bunul sau prieten, tot arhitect, pe care-l insotise la concertul Goodbye to Gravity

Dupa ce artificiile au aprins buretele fonic de pe un stalp din club, focul s-a propagat cu o repeziciune uluitoare la tavan, declansandu-se infernul. Sute de persoane s-au calcat pur si simplu in picioare, catarandu-se unii peste altii si imbulzindu-se spre iesire. Urletele din club, spun supravietuitorii carnagiului, sunau a moarte.

Andrei Petre Buca nu a putut sa fuga, cazand pe podea si fiind acoperit intr-o fractiune de secunda de flacarile necrutatoare, intr-un haos pe care multi l-au descris ca fiind Iadul. La cativa metri de el, Kuki, oradeanul in varsta de 45 de ani, si-a dat ultima suflare la fel, neputincios si in durere.

Comentarii

comentariu

About the Author