Published On: joi, Noi 26th, 2015

Procurorii antimafia i-au luat cu asalt pe comerciantii chinezi de haine: Evaziune de 10 milioane de euro!

Share This
Tags

diicotComunicatul DIICOT:

La data de 26 noiembrie, procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate  au efectuat un numar de 64 perchezitii domiciliare pe raza municipiului Bucuresti si judetelor Ilfov si Braila in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca 3 suspecti, un cetatean roman si doi cetateni chinezi  au constituit un grup infractional organizat la care au aderat 15 suspecti, cetateni romani, turci si chinezi avand ca obiect realizarea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata TVA si a impozitului pe profit.

S-a retinut ca mecanismul infractional  a fost constituit in beneficiul unor comercianti de cetatenie chineza care isi desfasoara activitatea prin societati cu puncte de lucru in complexuri comerciale de pe raza mun. Bucuresti si a judetului Ilfov.

Marfa originara din China consta preponderent in articole de imbracaminte si incaltaminte ce provinea  din importuri efectuate din Turcia de catre doi cetateni chinezi. S-a constatat ca reteaua proceda sistematic la subevaluarea in vama a produselor, declarand cca. 40-45% din valoarea reala, cuantum pentru care comerciantii achitau taxe vamale si TVA. Restul sumelor de bani, pana la concurenta reala a valorii marfurilor, erau  expatriati cash, de regula in Turcia, prin intermediul unor cetateni turci.

Faptic, marfurile erau transportate de la biroul vamal de intrare, unde erau efectuate formalitatile vamale, in depozite situate pe raza municipiului Bucuresti de unde erau distribuite ulterior unor societati comerciale cu actionariat chinez. Pe traseul scriptic al marfurilor, de la momentul importului si pana la beneficiarii reali (mai exact in materie contabila si fiscala) au fost interpuse o serie de societati de tip ”fantoma„ ce isi au sediul atat in Romania, cat si in Bulgaria si care erau controlate de catre un membru al grupului, prin intermediul unor persoane interpuse. Respectivele societati erau folosite pentru a disimula realitatea comerciala prin intermediul unor tranzactii fara baza faptica in realitate si fara un scop economic, cu singurul scop de a creste in mod artificial preturile de vanzare.

Odata ce pretul era crescut pana la valoarea de piata a marfurilor, acestea din urma erau transferate la nivel declarativ societatilor controlate de catre doi cetateni chinezi – societati cu puncte de lucru in complexul comercial Dragonul Rosu sau in alte complexe comerciale de pe raza municipiului Bucuresti si Ilfov.

Ulterior, membrii grupului inregistrau in contabilitate  facturi de achizitie la preturi mai mari decat cele reale, evidentiind in mod nelegal TVA deductibila si diminuandu-si fara drept baza impozabila la calculul impozitului pe profit.

In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a constatat ca circuitul creat era structurat in trei paliere, respectiv:

Palierul importatorilor era compus din societati comerciale utilizate pentru efectuarea importurilor. Societatile din aceasta categorie au, de regula, sedii sociale in apartamente situate in imobile pentru locuit, nu functioneaza la sediul social, nu detin puncte de lucru, sunt controlate in realitate de alte persoane decat organele statutare ce figureaza in actele constitutive, iar pe conturile bancare sunt imputernicite persoane controlate de catre membrii gruparii si care, fie nu au legatura cu activitatea respectivei societati, fie figureaza ca simpli angajati, fiind creata astfel o aparenta de legalitate a intregii operatiuni.

Rolul societatilor respective era acela de a importa in Romania marfuri generale (articole de incaltaminte si imbracaminte) originare din China. Activitatile de import coordonate de catre grupul infractional debuteaza cu realizarea unui import initial in Turcia realizat pe cale maritima, urmat de exportul catre Romania, prin utilizarea transportului rutier si directionarea marfurilor catre birouri vamale de interior (indeosebi Bucuresti si, mai recent, Braila).

Dupa definitivarea importului, marfurile erau transmise scriptic prin intermediul unor operatiuni comerciale fictive societatilor cuprinse in palierul urmator.

Palierul intermediarilor era compus din societati comerciale utilizate in principal pentru cresterea succesiva si continua a preturilor de comercializare a bunurilor importate la valori subevaluate prin intermediul unor operatiuni fictive, astfel incat bunurile sa fie in final comercializate la nivel declarativ beneficiarilor finali la valoarea lor reala.

Palierul beneficiarilor reali era constituit din societati comerciale cu actionariat preponderent chinez si care detin puncte de lucru in complexul comercial Dragonul Rosu sau in alte complexe comerciale de pe raza municipiului Bucuresti.

Astfel, dupa ce bunurile importate erau tranzactionate fictiv in mod succesiv si repetat intre societatile ce compun palierul intermediarilor, preturile fiind astfel ridicate, marfa era comercializata la nivel declarativ beneficiarilor finali ai marfurilor, care ulterior o comercializau in sistem en gros sau en detail.

Prejudiciul cauzat astfel bugetului de stat pana in prezent este in suma de 54.388.237,8 lei.

Cu ocazia perchezitiilor au fost identificate un numar de 10 autotrenuri care contineau obiecte de imbracaminte si incaltaminte.

Suportul tehnic si informative  a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.

Comentarii

comentariu

About the Author