Published On: Soare, Noi 15th, 2015

DNA a ajuns la varful Politiei Braila / Comisarul Iorga, pus la dispozitie! Va fi numit un sef interimar la Investigatiile Criminale de la Municipiu

Share This
Tags

iorgaUPDATE 12:35 / Ca urmare a hotararii Tribunalului Galati, seful interimar al Inspectorarului de Politie Judetean, comisar-sef Valentin Condruz, a dispus punerea la dispozitie a lui Ionel Iorga. La conducerea interimara a Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Muncipiului va fi numit un ofiter care va prelua atributiile comisarului-sef aflat in arest la domiciliu.

Comisarul-sef Ionel Iorga, seful Investigatiilor Criminale de la Politia Municipiului, a ajuns in arest la domiciliu, dupa ce, vineri, judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Galati a respins propunerea de arestare preventiva a procurorilor DNA.

In urma cu zece ani, cand gruparile interlope faceau legea in oras, ofiterul retinut pentru coruptie, pe atunci seful Combaterii Crimei Organizate, a fost tinta unui atac mafiot, apartamentul in care se afla impreuna cu sotia si cei doi copii ai sai fiind incendiat cu cocktail-uri Molotov de mai multi indivizi necunoscuti. Nici pana astazi nu au fost identificati cei care au vrut sa-l ucida pe comisar.

Iorga, absolvent al Scolii de Ofiteri de Militie din Bucuresti (n.r. in prezent, Academia de Politie "Al. I. Cuza) – promoţia 1987, a fost saltat chiar din biroul sau de pe Ana Aslan, in cursul zilei de joi, procurorul de caz emitand ordonanta de retinere dupa cateva ore de audieri, in care, conform unor surse judiciare, comisarul-sef nu s-a prevalat de dreptul la tacere, insa nu a recunoscut faptele de care este acuzat: abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, santaj, abuz in serviciu, in forma continuata, si sustragere sau distrugere de probe ori inscrisuri, in forma continuata. Mai exact, ofiterul si-a bagat nasul in cinci dosare penale, instrumentate de politisti aflati in subordinea sa, care de altfel l-au si denuntat. Totul pentru a face rost de bani, potrivit surselor citate!

Santaj la interlopi

La sfarsitul lui 2013, Ionel Iorga a intervenit intr-un dosar aflat in lucru, in care faptuitori era doi traficanti de droguri, cunoscuti ca apropiati ai lui Tica Valutistu – interlop din Garda Veche, iar parte vatamata, un fost politist, care era inrudit cu seful Investigatiilor Criminale de la Municipiu.

Comisarul-sef i-a cerut subcomisarului Petrof Vasile, care desfasura cercetarea penala, sa ii determine pe interlopi sa ii plateasca partii vatamate suma de 1.100 de lei, suma reprezentand diferenta dintre cei 2.600 de lei, pretinsi de ruda sa, si cei 1.500 de lei, prejudiciul recunoscut de faptuitori.

Cand a vazut ca subordonatul sau nu reuseste sa obtina banii, Iorga a scos artileria grea: a refuzat sa trimita Parchetului de pe langa Judecatorie propunerea dosarul si referatul cu propunere de neincepere a urmaririi penale, desi solutia era agreata de procurorul de caz. Si nu s-a oprit aici! Iorga a pus ilegal un alt agent de politie sa faca cercetari in dosar, pentru a-i speria pe interlopi.

In cele din urma, cei doi faptuitori din dosar, amenintati direct si de comisar, au scos din buzunare cei 1.100 de lei ceruti.

Si nu este singurul dosar in care comisarul-sef a intrat cu bocancii. Tot in urma cu doi ani, Iorga a exercitat, conform DNA Galati, "demersuri abuzive de imixtiune in activitatea de cercetare penala desfasurata in cadrul a trei dosare penale", refuzand sa trimita la unitatea de parchet propunerea de clasare a dosarelor, desi, ca si in cazul interlopilor, procurorul de caz isi daduse viza.

Pentru a santaja infractori, seful Investigatiilor Criminale a fost in stare chiar sa si sustraga documente dintr-un dosar penal instrumentat de subalternii sai. Ionel Iorga a extras referatul cu propunere de neincepere a urmaririi penale si adresa de inaintare catre Parchetul de pe langa Judecatorie, fara acordul ofiterului de caz, cum spune legea, impiedicand astfel solutionarea dosarului.

Iorga "Justitiarul"

In noaptea de 27 spre 28 mai 2005, în jurul orei 3.00, mai multi indivizi necunoscuţi au spart cu pietre geamul de la apartamentul comisarului Iorga, care doar ce plecase de la sefia Combaterii Crimei Organizate, aruncand apoi sticle cu benzina. In locuinta se aflau ofiterul, sotia si cei doi copii minori, cei patru scapand nevatamati in urma atacului.

Ionel Iorga instrumentase pana atunci mai multe dosare privind traficul de carne vie si spalare de bani.

In noiembrie 2008, liderul gruparii interlope din Obor, Marian Danut Soare, l-a reclamat pe comisarul-sef la Parchetul Curtii de Apel Galati, acuzandu-l de abuz in serviciu, dupa ce ofiterul a refuzat sa ii restituie cei peste 10.000 de euro pe care i-a ridicat de la locuinta sa, in urma unor perchezitii.

Comentarii

comentariu

About the Author