Published On: vin, Noi 27th, 2015

Diacomatu, un nou dosar DNA / “Fiul Brailei”, retinut pentru o supraevaluare de 25 de milioane de euro

Share This
Tags

diacomatuSergiu Diacomatu, fostul candidat "independent" la sefia Consiliului Judetean, a fost retinut de procurorii DNA in cel de-al patrulea dosar care priveste retrocedarile de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, institutie unde a fost vicepresedinte. "Fiul Brailei", trimis in judecata intr-un alt dosar al retrocedarilor ilegale, va fi prezentat, in cursul zile de astazi, judecatorilor de la Curtea Suprema cu propunere de arestare preventiva.

In noul dosar este implicat si deputatul PNL Ioan Oltean, care ar fi primit o mita de 600.000 de euro pentru a interveni la sefa ANRP.

Comunicatul DNA:

"La data de 17.06.2010, inculpatii Diacomatu Sergiu Ionuţ, vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din A.N.R.P., Constantinovici Rodica și Alexandru Lacramioara, membri ai aceleiași comisii, prin exercitarea abuziva a atribuţiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafaţa de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire inculpatului Rotaru Mihai. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani.

Pentru supraevaluarea terenului, in dosarul de despagubire mentionat, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a intocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internationale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, desi rezulta supraevaluarea vadita efectuata de Negurici Sergiu, imprejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reușise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese și la initierea unui proces in instanta.

De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu inculpatul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P., și-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului Rotaru Mihai. In schimb inculpatul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii.

Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de A.N.R.P. in tot cursul anului 2011."

Comentarii

comentariu

About the Author