Published On: mie, Oct 28th, 2015

STRIGATOR LA CER 466 de braileni cu handicap, raman fara indemnizatii, medicamente si asistent personal!

Share This
Tags

persoana cu handicapEste posibil ca aproximativ 460 de braileni cu handicap sa nu-si mai primeasca, incepand cu luna noiembrie, indemnizatiile si sa nu mai aiba dreptul la medicamente compensate, iar unii dintre ei sa ramana chiar si fara asistent personal, dupa ce activitatea Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap a fost suspendata la inceputul acestei saptamani.

Fostul presedinte al comisiei, medicul de familie Ionescu Vasile, cel care a inlocuit-o in luna iulie pe doctorita Cristinel Andreicut, arestata preventiv  pentru luare de mita, poate ramane in functie doar daca isi continua activitatea ca angajat al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, contract care a expirat pe 26 octombrie si a carui prelungire nu si-o mai doreste. Pana pe 26 octombrie, medicul Ionescu a acceptat sa lucreze cu contract individual de munca.

Ionescu isi desfasoara activitatea si in mediul privat si ar vrea sa ramana la sefia comisiei doar in baza unui contract de prestari servicii, pentru a nu fi in incompatibilitate, lucru neacceptat de Ministerul Muncii. In tot acest timp, la concursul organizat in septembrie pentru ocuparea postului nu s-a prezentat niciun doctor.

Ministerul Muncii, prin Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati, nu poate elibera avizul necesar functionarii Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap doar daca presedintele comisiei este angajatul DGASPC, conditie care la Braila nu este indeplinita.

Directorul DGASPC Simona Cimpoaie a facut tot posibilul ca situatia sa ajunga la urechile capilor administratiei locale, dar si a parlamentarilor, intreprinzand de asemenea si demersuri pentru ca persoanelor cu handicap care trebuiau sa ajunga in fata comisiei in luna octombrie sa le fie solutionate cererile pana la expirarea contractului de munca a medicului Ionescu.

Daca activitatea comisiei nu va fi deblocata pana la mijlocul lunii noiembrie, 466 de braileni cu handicap nu-si vor mai primi indemnizatiile si alte drepturi legale, printre care medicamente compensate sau gratuitate la transportul public, iar 77 vor trebui sa se ingrijeasca singuri, ramanand fara asistent personal.

Tudose si Dragomir, promit rezolvarea problemei

Contactat telefonic, Mihai Tudose, deputat PSD si ministru al Economiei, ne-a declarat ca este imposibil ca situatia de la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Braila sa nu fie rezolvata si astfel cele aproape 500 de persoane cu handicap sa-si primeasca drepturile.

"Ma implic personal si o sa discut cu ministrul Muncii pentru a se gasi o solutie in acest caz extrem de delicat. Persoanele cu handicap nu trebuie puse in astfel de situatii. Este de neacceptat", a precizat Tudose.

Si deputatul PSD Marian Dragomir s-a implicat, urmand sa faciliteze o intalnire intre sefa DGASPC si ministrul Rovana Plumb pentru a fi deblocata activitatea comisiei.

"Urmeaza sa ma intalnesc cu doamna Rovana Plumb si cred ca ar fi oportuna o intalnire intre doamna Cimpoaie si ministrul Muncii. Am discutat si cu Mihai Tudose si cred cu tarie ca este inacceptabil ca persoane care au probleme de sanatate atat de mari sa aiba de suferit din cauza faptului ca niciun medic nu se prezinta la concurs", a mentionat Dragomir.

Comentarii

comentariu

About the Author