Published On: vin, Oct 9th, 2015

Crima de la Gradistea. Suspectii in libertate / Judecatorul care i-a eliberat din arest si procurorul de caz, cercetati de Inspectia Judiciara

Share This
Tags

crima gradisteaIn urma cu opt luni, o braileanca a fost ucisa cu sange rece pe o ulita din comuna Gradistea pentru doar 100 de lei. Marcela Stoian era sotie si mama. Dupa doar cateva zile, procurorul care a preluat cazul a dispus retinerea a patru tineri din localitate, de etnie roma, care au si recunoscut ca au omorat-o pe femeie, participand la reconstituire.

Suspectii au fost apoi arestati preventiv, insa, dupa patru luni petrecute in spatele gratiilor, un judecator de la Curtea de Apel Galati a aruncat cazul in aer: a dispus eliberarea sub control judiciar a celor patru, care au sustinut in fata instantei ca sunt nevinovati si ca au fost batuti de politisti pentru a recunoaste ca au ucis-o pe Marcela, trimitandu-i la doar cativa pasi de familia victimei. Decizia a dus la un conflict violent intre sotul revoltat de situatie si rudele suspectilor.

Inspectia Judiciara (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cerceteaza cazul "Crima de la Gradistea", existand pe rol doua lucrari distincte: una il priveste pe judecatorul care i-a eliberat pe cei patru tineri, iar cealalta pe procurorul de caz. Si Avocatul Poporului s-a interesat de stadiul verificarilor efectuare de IJ, anuntand ca va solicita concluziile finale atunci cand vor fi conturate.

"Pe rolul Inspectiei Judiciare — Directia de inspectie judiciara pentru judecatori, se afla o lucrare ce are drept obiect aspectele mai sus semnalate, lucrare ce a fost repartizata unui inspector judiciar si care se afla in etapa verificarilor prealabile. (…)  Pe rolul Inspectiei Judiciare — Directia de inspectie judiciara pentru procurori, se afla o alta lucrare referitoare la savarsirea unor eventuale abateri disciplinare in dosarul Parchetului de pe langa Tribunalul Braila, ce vizeaza savarsirea infractiunilor de omor calificat si talharie", potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.

De ce i-a eliberat judecatorul pe suspecti?

Conform motivarii, judecatorul de la Curtea de Apel Galati a considerat ca probele din dosar nu stau in picioare si ca recunoasterea faptei ar fi fost facuta ca urmare a batailor primite de la organele de politie. Suspectii au marturisit in fata instantei ca nu au savarsit crima si ca au recunoscut fapta la reconstituire pentru ca au fost batuti de politisti.

Judecatorul spune, negru pe alb, in motivarea deciziei, ca exista doar doua probe care ar putea face legatura dintre tineri si infractiunile de talharie si omor calificat, si anume folosirea cainelui de urma si gasirea posetei victimei.

Cainele-politist care i-a dus pe anchetatori la cei patru suspecti ar fi luat urma “in conditii de burnita, la temperatura de 4-6 grade Celsius”, apreciaza judecatorul, “imprejurari care puteau conduce la disparitia mirosului adevaratilor faptasi si puteau genera unele erori din partea cainelui de urma”. 

Tot instanta a notat ca patrupedului i s-a dat sa miroasa, ca punct de plecare, gardul din care procurorii au presupus ca a fost smulsa sipca folosita la comiterea crimei, in loc de sipca propriu-zisa, gasita la locul omorului, “asa cum ar fi fost corect”.

Lipsa probelor stiintifice a fost un alt motiv pentru care judecatorul a decis sa-i elibereze pe Mocanu Ionut, Mocanu Marcel, Mocanu Valentin si Baboi Radu, se mentioneaza in documentul citat. Mai mult decat atat, niciunul din martorii audiati pana in prezent nu ii indica “in mod concret” pe cei patru ca fiind autorii crimei din Gradistea.

Expertiza biocriminalistica genetica (stabilirea probelor AND) a fost solicitata de procuror abia pe data de 8 mai, la mai bine de doua luni de la uciderea Marcelei Stoian, Curtea de Apel Galati considerand acest probatoriu “singura proba certa, indubitabila si relevanta cauzei”. Totodata, procurorul nu a justificat intarzierea.

“Recunoasterea inculpatului (suspectului) nu mai reprezinta “regina probelor” in stabilirea vinovatiei acestuia in savarsirea faptei imputate”, scrie in motivare.

Comentarii

comentariu

About the Author