Published On: joi, Oct 8th, 2015

Brailenii care au venituri mai mici de 615 lei pot primi ajutoare pentru incalzire! Cererile pot fi depuse pana pe 20 noiembrie

Share This
Tags

 

ajutorincalzirePe perioada sezonului rece 1 noiembrie 2015 – 31 martie 2016, familiile si persoanele singure cu venituri de pana la 615 lei, inclusiv, pe membru de familie, pot beneficia de ajutoare lunare pentru incalzirea locuintei, acordate pentru acoperirea unei parti din cheltuielile aferente incalzirii pe timp de iarna.

Ajutoarele se definesc in functie de sistemul de incalzire al locuintei, ajutoare pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale, cuprinse intre 20 si 262 lei, ajutoare pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni sau  combustibili petrolieri, intre 16 si 54 lei lunar, ajutoare pentru incalzirea locuintei cu energie electrica, intre 48 si 240 lei.

Ajutorul pentru energie electrica se acorda in urma efectuarii, in termen de 15 zile de la data depunerii cererii, a unei anchete sociale in vederea verificarii sistemului  de incalzire folosit.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza de cerere si declaratie pe propria raspundere insotita de acte doveditoare care sa ateste componenta familiei, veniturile realizate de catre membrii acesteia, precum si locuinta sau bunurile detinute de acestia in localitatea de domiciliu, inclusiv in alte unitati administrativ teritoriale, solicitate in baza art.14 alin. 4 din OUG 70/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cererea si declaratia pe propria raspundere contine 26 de pagini si se pot ridica de la ghiseele Directiei de Asistenta Sociala.

Pentru familiile care au in intretinere copii, la stabilirea venitului net lunar al familiei, se va lua in calcul cuantumul anterior al alocatiei de stat, stabilit inainte de majorarea acestuia, respectiv 42 lei sau, dupa caz, 84 lei pentru copii incadrati in grad de handicap.

Persoanele care detin sub orice forma proprietate, inchiriere, comodat, un alt spatiu locativ in afara locuintei de domiciliu, terenuri, autoturisme, motociclete cu o vechime mai mica de 10 ani sau mai mult de un autoturism sau motocicleta  cu o vechime mai mare de 10 ani, depozite bancare de peste 3.000 lei nu beneficiaza de ajutor.

Mentionarea incorecta a componentei familiei, a veniturilor realizate si a bunurilor detinute, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1.000 lei.

Titularii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei au obligatia de a comunica prin depunerea unei noi cereri orice modificare intervenita in componenta familiei si a veniturilor acesteia, in termen de 5 zile de la data modificarii.

Ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda numai pentru locuinta de domiciliu/resedinta, stabilita in conditiile legislatiei romane si numai familiilor si persoanelor singure care nu beneficiaza de alte forme de sprijin pentru incalzirea locuintei acordate in baza contractelor de munca sau altor reglementari specifice pentru diverse ramuri economice, precum si in baza legii.

Pentru sezonul rece 2015 –2016, ajutorul pentru incalzirea locuintei se stabileste pentru 5 luni , 01 noiembrie 2015 – 31 martie 2016, pentru consumatorii ce depun documentele pana la data 20 noiembrie 2015, inclusiv.

Pe parcursul sezonului rece dreptul la ajutor se stabileste incepand cu luna depunerii cererii pentru cei ce depun documentele pana pe data de 20 ale lunii, inclusiv, si incepand cu luna urmatoarele pentru cei ce le depun dupa data de 20 a lunii.

In sezonul rece anterior, 2014-2015, s-au depus un numar total de 3.756 cereri, din care, 2.947 cereri privind acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale, 534 cereri privind acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri, 275 cereri privind acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu energie electrica;

In baza HCLM nr. 90/29.04.2015, brailenii aflati in situatii sociale deosebite pot beneficia de ajutor de urgenta constând in lemne de foc, in cantitate de 500 kg / persoana singura sau familie, acest ajutor acordandu-se o singura data pentru sezonul rece.

Directia de Asistenta Sociala detine 509 t de lemne, aceasta cantitate fiind suficienta pentru un numar de aproximativ 1.000 beneficiari.

Comentarii

comentariu

About the Author

-