Published On: lun, Oct 19th, 2015

Avocatul Nicolae Tino, viata ca o furtuna / Ultimul senior al politicii brailene a murit la 94 de ani

Share This
Tags

nicolae tinoNicolae Tino, in varsta de 94 de ani, a murit, dupa o lunga suferinta, in orasul pe care tatal sau l-a condus, ca primar, la sfarsitul anilor '30, la mai bine de 25 de ani de la caderea comunismului, un regim a carui prigoana a simtit-o din plin.

Braileanul a devenit avocat in anul in care cel de-al Doilea Razboi Mondial a luat sfarsit, tot atunci devenind si membru PNL.

S-a opus comunistilor si a fost izolat pe plan profesional, fiindu-i interzis sa pledeze numai in instantele mici, fapt care nu l-a oprit sa devina un ilustru avocat, avandu-l printre mentori si pe omul politic loberal Radu Portocala, torturat pana la moarte in inchisoarea de la Sighet.

Dupa Revolutie, in anii tranzitiei, decanul de varsta al Baroului Braila a devenit presedinte de onoare al PNL Braila, fiind totusi, din cauza varstei si a starii de sanatate, o prezenta extrem de discreta in spatiul public.

"Mostenirea trecutului, greutatile vietii si inteligenta remarcabila au facut din Nicolae Tino un exemplu de aparator al valorilor democratiei si de fidelitate fata de partidul sau, pe care l-a aparat chiar si in fata regimului comunist, atunci cand multi au ales tacerea. (…) S-a stins din viata ultimul senior al politicii brailene, un liberal autentic si un reper moral din a carui viata se desprind invataturi pe care imi doresc sa le insuseasca si cei care au vazut lumina zilei dupa 1989", a scris co-presedintele PNL, senatorul Catalin Boboc, pe o retea de socializare.

Deputatul PNL Vasile Varga l-a numit pe Nicolae Tino "un model de personalitate politica", aratandu-se "profund intristat" de vestea mortii seniorului liberal,

Trupul neinsufletit al avocatului Tino a fost depus, ieri, la Biserica "Sf. Nicolae", inmormantarea urmand sa aiba loc astazi, incepand cu ora 11:00, la Cimitirul "Sf. Constantin".

 

Descendent al unei vechi familii aromane, Nicolae Tino a fost fiul ziaristului si avocatului Traian Tino (1889-1957), prefect si primar al Brailei, dar si vicepresedinte al Camerei Deputatilor in timpul Romaniei Mari.

Strabunicul avocatului a fost participant activ la Revolutia din 1848, in timp ce bunicul a fost secretar al Primariei Braila la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Intr-un interviu acordat avocatura.com, in urma cu 2 ani, Tino isi amintea cum, copil fiind, familia sa primea vizita marelui istoric Nicolae Iorga, un bun prieten al tatalui sau, si cum asculta fascinat cuvantarile savantului, tinute la Teatrul Comunal. Oaspete al familiei Tino a fost si scriitorul Panait Istrati, care le calca pragul ori de cate ori, intors din calatoriile sale, avea nevoie de sprijin si consolare.

Sursa foto: avocatura.com

Comentarii

comentariu

About the Author