Published On: mar, Sep 22nd, 2015

Politistii braileni au luat scolile la pas: “Stop abuzului sexual asupra minorilor!”

Share This
Tags

abuz sexualInceputul anului scolar 2015-2016 a constituit pentru politistii braileni un bun prilej de a continua informarea si prevenirea elevilor in adoptarea unor conduite antivictimale si antiinfractionale, de aceasta data fiind vizate infractiunile contra persoanei si infractiunile care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala.  

Inspectoratul de Politie Judetean Braila a initiat Campania de prevenire a implicarii minorilor in infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale "Stop abuzului sexual asupra minorilor!", care se implementeaza, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila, in perioada 15 septembrie 2015- 15 martie 2016, in unitatile de invatamant din municipiul si judetul Braila. 

Scopul campaniei il reprezinta cresterea gradului de informare a populatiei cu privire la consecintele abuzului sexual asupra dezvoltarii copilului, prevederile legale care sanctioneaza abuzul si masurile de prevenire a implicarii minorilor, in calitate de autori sau victime, in infractiuni privitoare la viata sexuala.

Cu toate ca evolutia indicatorilor statistici inregistrati de Inspectoratul de Politie Judetean Braila nu indica cresterea gradului de implicare in comiterea acestui tip de infractiune, infractiunile contra libertatii si integritatii sexuale sunt fapte cu grad de pericol social ridicat, prin implicatiile de natura morala, sociala, psihologica si juridica.

Datorita particularitatilor psihocomportamentale si de varsta specifice (posibilitati fizice si psihice de aparare limitate, capacitate empatica redusa, nivel inalt de sugestibilitate si credulitate), copiii reprezinta o categorie de persoane cu vulnerabilitate crescuta la victimizare prin astfel de infractiuni. Printre principalii factori favorizanti ai victimizarii minorilor prin infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale se numara lipsa de educatie si slaba comunicare pe teme sensibile dintre parinti si copii, indeosebi in mediul rural, unde educatia sexuala este subiect tabu si lasata aproape exclusiv in sarcina Internetului. De aceea, campania initiata de politie a vizat elevii si parintii acestora, care invata/muncesc si locuiesc preponderent in mediul rural.
  
Primele activitati in cadrul campaniei au fost desfasurate de politistii compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii, cei de la Postul de Politie Comunala Dudesti si de la Biroul Proximitate in scolile gimnaziale Dudesti si Tataru din judetul Braila si in Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Braila.

Activitatile din mediul rural s-au adresat deopotriva elevilor si parintilor si au avut drept scop constientizarea acestora cu privire la situatiile care favorizeaza producerea abuzurilor, consecintele acestora asupra minorilor, masurile de prevenire a infractiunilor contra libertatii si integritatii sexuale si modul in care trebuie sa procedeze in situatia de abuz sexual asupra minorului.

Copiilor le-au fost prezentate aspecte precum: formele de abuz sexual asupra minorilor, infractiunile asociate acestora si pedepsele aplicabile celor care le savarsesc, cine pot fi abuzatorii, locurile unde se pot produce abuzurile, rolul internetului in aparitia abuzurilor, masurile de prevenire a victimizarii prin infractiuni la viata sexuala si institutiile carora se pot adresa pentru sprijin in caz de abuz. 

Parintii au primit informatii privind semne fizice si aspecte comportamentale care semnaleaza abuzul asupra copilului, consecintele in plan fizic si psihic ale abuzului, modalitatile de prevenire a infractiunilor la viata sexuala institutiile la care se pot adresa pentru sprijin.

Activitatile vor continua in aceasta saptamana cu intalniri ale reprezentantilor Inspectoratului de Politie Judetean Braila cu elevii scolilor gimnaziale Jirlau, Visani, Gemenele, si Scortaru Nou.

 

Comentarii

comentariu

About the Author