Published On: mie, Sep 9th, 2015

Poliomelita ameninta Romania? Valul de refugiati si Legea vaccinarii obligatorii

Share This
Tags

poliomelitaDoi copii din Ucraina, dintr-o regiune din apropierea frontierei cu Romania, au fost diagnosticati cu poliomelita. Totodata, cel putin 1.500 de refugiati vor sosi la noi din zone de conflict din Orient, unde nu se mai fac vaccinari antipoliomielitice de mai multi ani, conform stiripesurse.ro.

In acest context, in cursul acestei saptamani va intra in dezbatere publica de urgenta proiectul Legii vaccinarii obligatorii.

In acest moment, documentul se afla in dezbaterea specialistilor, care trebuie sa ia o decizie foarte grea: ce pateste parintele care va refuza sa-si vaccineze copilul. Asta in conditiile in care in tara noastra s-a creat un puternic curent de opinie antivaccinare.

Cele doua cazuri de poliomielita din Ucraina au aparut pe fondul lipsei asistentei medicale, inclusiv vaccinare, intr-un spatiu aflat in conflict militar. 

In Romania urmeaza sa soseasca, tot din zone de conflict, refugiati sirieni si nord-africani.

Poliomielita, adesea denumita si paralizie infantila, este o boala infectioasa virala acuta, care se raspândeste de la om la om, de obicei pe cale fecal-orala. Aproximativ 90% din infectiile cu poliovirus cauzand poliomielita sunt asimptomatice, indivizii afectati pot arata o gama larga a simptomelor, daca poliovirusul intra in fluxul sangvin.

Totusi, riscul aparitiei unei epidemii odata cu sosirea "valului” de refugiati in Europa este mic, spune Victor Olsavszky, reprezentantul OMS pentru Romania, care a precizat ca imigrantii stau in campusuri, in zone izolate, si ca, mai degraba, acestia sunt cei care se pot imbolnavi, unii de la ceilalti.

Comentarii

comentariu

About the Author