Published On: lun, Sep 21st, 2015

Mafia braileana a citostaticelor / Implicati: Cinci medici si sotia interlopului Titi Sgircitu

Share This
Tags

perchezitii_diicotUPDATE Seful Sectiei de Oncologie a Spitalului Judetean Braila, medicul Cosmin Boldeanu, este implicat in dosar. De asemenea, sunt vizati de ancheta procurorilor antimafia si alti doi medici oncologi, Daniela Vasile – plecata de aproape 3 ani din spital, si Claudia Plesea.

boldeanuCosmin Boldeanu (foto) este sotul judecatoarei Andreea Boldeanu, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Braila.

Tot mecanismul, prin care au fost decontate aproape 2 milioane de euro din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate prin intermediul unor retete fictive,  era coordonat de sotia interlopului Titi Sgircitu, Liliana Sgircitu – proprietara farmaciilor Ahmeya.

Mai sunt implicati si doi medici de familie: Paul Cretu si Vasile Sorica.

Perchezitii au loc la farmaciile Ahmeya, la casa interlopului Sgircitu si la Spitalul Judetean – Sectia de Oncologie.

COMUNICAT DIICOT:

 

Potrivit DIICOT, este vizata o grupare infractionala, care activeaza pe raza municipiului Braila, ai carei membri au savârsit infractiunile de inselaciune, evaziune fiscala, spalarea banilor, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, frauda informatica, fals informatic, abuz in serviciu (toate in forma continuata), precum si de constituire a unui grup infractional organizat, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii, camata, trafic de influenta, cumparare de influenta, dare si de mita si santaj.

In urma cercetarilor a rezultat, conform sursei citate, ca gruparea era formata din 25 de membri, reprezentanti si angajati ai farmaciilor care activeaza sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL si medici de familie sau medici specialisti (inclusiv oncologi) care isi desfasoara activitatea pe raza judetelor Braila si Constanta.

Membrii gruparii ar fi decontat, in mod fraudulos, in perioada 2011-2015, sume importante de bani din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Valoarea prejudiciului estimat pâna in prezent se ridica la 9 milioane lei.

Procurorii sustin ca informatiile initiale au conturat un grup infractional format din reprezentanti si angajati ai farmaciilor care activeaza sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL si medici de familie sau medici specialisti care isi desfasoara activitatea pe raza judetului Braila, toti beneficiind de sprijin din partea unor angajati din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Braila.

Anchetatorii au descoperit ca, in anul 2009, Titu Sgircitu (in prezent incarcerat in Penitenciarul Focsani pentru infractiuni de violenta, fara legatura cu faptele cercetate in acest doar) a infiintat SC Ahmeya Pharm SRL, al carei administrator este sotia sa, Liliana Valentina Sgircitu.

Prin intermediul acestei societati, in complicitate cu medici si functionari din cadrul CAS Braila, farmacistii au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri scriptice in baza unor retete fictive, eliberate de medici specialisti sau de familie, valoarea estimata a prejudiciului fiind la acel moment de 1,8 milioane lei.

Astfel, in urma unui control efectuat de Camera de Conturi Braila la CAS Braila, pentru perioada 1 ianuarie 2011 — 30 iunie 2012, a rezultat un mecanism infractional conceput de Liliana Valentina Sgircitu, cu sprijinul medicilor specialisti oncologi Cosmin Boldeanu si Daniela Vasile, a medicilor de familie Paul Cretu si Vasile Sorica si cu suportul unor angajati ai CAS Braila, prin care au fost eliberate scrisori medicale in baza carora au fost emise prescriptii medicale fictive pentru medicamentul "voriconazolum", ulterior aceste prescriptii fiind decontate de CAS Braila prin SC Ahmeya Pharm SRL, existând suspiciunea ca societatea a inregistrat operatiuni fictive de achizitie a acestui medicament.

Tot in Braila, medicul Claudia Plesea a emis retete nereale, toate decontate prin SC Ahmeya Pharm SRL, cu scopul de a simula eliberarea unor medicamente achizitionate de asemenea fictiv.

Procurorii mai sustin ca Liliana Valentina Sgircitu a dezvoltat si pe raza judetului Constanta un mecanism similar de fraudare a Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, prin intermediul a doua puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL (deschise in 2013), beneficiind si in acest caz atât de complicitatea angajatilor, cât si a unor medici si functionari din cadrul CAS Constanta.

Palierul gruparii din Constanta era coordonat de Mirela Boboc, care avea rolul de a atrage "colaboratori", medici si functionari din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale si CAS Constanta.

Astfel, demersurile Mirelei Boboc s-au finalizat prin atragerea medicilor Eugenia Muja, Mihaela Irina Matarânga si Elena Dumea, care au emis, in perioada iulie 2013 — februarie 2015, mai multe prescriptii despre care exista suspiciunea ca ar fi fictive, precum si a numitei Maria Banateanu, zisa "Mia", de profesie asistent in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, care trebuie sa faciliteze si sa intermedieze accesul la medicii dispusi sa emita retete fictive.

De asemenea, probele au reliefat ca functionarii din CAS Constanta, in schimbul unor foloase necuvenite, furnizau informatii cu privire la data si tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societatii SC Ahmeya Pharm SRL, intervenind pentru a evita orice raspundere contraventionala a acestei societati.

Procurorii DIICOT mai au probe si cu privire la comiterea unor infractiuni de coruptie, in scopul obtinerii transferului detinutului Titi Sgircitu in alt penitenciar.

In aceasta dimineata, procurorii DIICOT-Structura Centrala impreuna cu ofiteri de politie din cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice efectueaza un numar de 59 de perchezitii pe raza judetelor Braila, Constanta si Vrancea, dar si in Bucuresti.

Procurorii antimafia vizeaza o grupare infractionala, ai carei membri au savarsit infractiunile de inselaciune, evaziune fiscala, spalarea banilor, fals material in tnscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, frauda informatica, fals informatic, abuz in serviciu (toate in forma continuata), precum si de constituire a unui grup infractional organizat, fals in tnscrisuri sub semnatura privata, fals in declaratii, camata,trafic de influenta, cumparare de influenta, dare si de mita si santaj.

Grupul infractional organizat este format din  25 de membri,  reprezentanti si ‎angajati ai farmaciilor care activeaza sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL, firma detinuta de familia Sgircitu - Titi Sgircitu, unul dintre capii lumii interlope din Braila, si medici de familie sau medici specialisti care isi desfasoara activitatea pe raza  judetelor Braila si Constanta.

Sursa foto: Adevarul

Comentarii

comentariu

About the Author