Published On: lun, Sep 28th, 2015

Mesajul unui brailean, medic rezident: “Mi s-a acrit de tara asta! Se fura la fiecare nivel. Ca romani, cred ca ne meritam justitia, ne meritam politicienii”

Share This
Tags

medic operatieUn medic rezident, in varsta de 28 de ani, originar din Braila, face o radiografie dura a sistemului de sanatate din Romania, prezentata pe larg de EVZ. Iulian Laurentiu Tiripa este rezident in anul III la Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii "Marie Curie" din capitala si face parte din echipa reputatului chirurg Gheorghe Burnei.

"Bani exista, problema e sa nu se mai fure!"

Rezidentul spune ca la varsta la care ar trebui sa isi intemeieze o familie se afla in situatia in care nu isi permite sa locuiasca nici macar cu chirie, fiind nevoit sa manance din oala fratelui sau. Braileanul sustine ca in sistem exista foarte multi bani, insa se fura "de la fiecare nivel" si astfel la pacient se intoarce foarte putin din ceea ce plateste ca asigurat. Singura solutie pe care o vede: stoparea furtului din banii publici.

"Eu nu provin dintr-o familie care ma poate ajuta foarte mult, parintii mei se descurca destul de greu, au facut sacrificii, deci, cum a zis domnul acela, inalt demnitar, sunt niste «curve», niste «curve» care s-au chinuit si se chinuiesc foarte mult ca sa-mi fi asigurat pana acum doar strictul necesar. Eu locuiesc cu fratele meu, cu cumnatul meu si cu nepotul. Ei sunt cei care ma sustin financiar si ma ajuta. Nu-mi permit sa stau cu chirie, mananc din oala fratelui meu, la propriu. E jenant! Consider ca am ajuns la varsta in care noi trebuie sa fim parinti, nu sa stam la mana parintilor. Consider ca pentru munca, pe care pe care o facem, sacrificiul, riscul pe care ni-l asumam, trebuie sa fim rasplatiti. Nu sunt de acord cu cei care spun ca nu sunt bani in sistemul medical. Cei care au facut auditul sistemului sanitar romanesc stiu ca exista foarte multi bani. Sistemul ia foarte multi bani de la populatie: o data ia de la salariat si mai mult ia de la angajator. Bani exista, problema e sa nu se mai fure! Ideea e ca se fura de la fiecare nivel, din momentul in care pleaca banul de la asigurat, pana in momentul in care ajunge la pacient. in realitate, se intorc catre pacient doar 5-10 la suta din banii din sistemul medical, inclusiv, practic, catre salariile noastre. Solutia este sa nu se mai fure! Daca nu s-ar mai fura, ar fi suficienti bani si pentru aparatura, si pentru salarii, si pentru medicamente, si pentru orice. E jenant sa auzim ca sistemul nu are bani, dar vedem cum se fac licitatii pe niste sume exorbitante pentru tot felul de mizilicuri. E jenant sa vedem cum papuci de unica folosinta ajung la 100 de euro bucata. E un sistem atat de usor de parazitat", a declarat Tiripa pentru EVZ.

"Mie, unul, mi s-a acrit de tara asta! Eu nu mai pot!"

Medicul rezident a primit oferte de a munci in tari ca Germania si Austria, afirmand ca cel mai probabil va lua drumul strainatatii, unde cei ca el sunt respectati si recompensati financiar la nivelul muncii depuse. O liftiera care a auzit ce salariu are l-a intrebat de ce nu se angajeaza ca liftier pentru ca ar castiga mult mai bine.

"E imposibil sa-ti iei casa ca medic rezident, Am incercat programul «Prima Casa», dar cu salariul meu… M-au intrebat daca nu am o prietena, o sotie care lucreaza in alt domeniu mai bine platit. Nu a fost cazul. Mi-au zis ca ma incadrez in 6.000 de euro, ori stiti foarte bine cat costa o casa. Apoi, statul nici macar sporurile nu ni le dau. In fiecare zi noi operam cu raze, dar statul considera ca noi nu ne iradiem! Mie, unul, mi s-a acrit de tara asta! Eu nu mai pot!", povesteste braileanul care respira medicina.

"Daca politicienii sunt hoti, daca fac ceea ce fac, inseamna ca populatia este asa!"

Iulian Laurentiu Tiripa a mai precizat ca din punctul sau de vedere medicii, pacientii si statul au aceeasi vina pentru situatia din sistemul de sanatate si ca daca politicienii sunt hoti inseamna ca si romanii sunt hoti.

"Toti avem aceeasi vina si medicii, si statul, si pacientii. Statul prin furtisag si nesimtire, doctorii prin comportamentul inadecvat de multe ori, prin faptul ca unii sunt la fel de hoti ca si statul, pacientii pentru ca nu inteleg si nu lupta pentru binele lor. Pacientii cred ca in cazul in care lupti pentru binele medicilor, lupti pentru sistemul medical, dar de fapt lupti pentru sanatatea ta, pentru ca, pana la urma, noi supravietuim. Ca medici, avem solutia de a pleca si cand nu mai putem plecam, pacientii, din pacate, nu au posibilitatea asta. E o vina colectiva, sociala, balcanica. Eu cred foarte mult in comportamentul genetic, nu inteleg cum noi putem fi intr-un fel si ungurii, austriecii, atat de aproape de noi, geografic, ca populatie au cu totul alta atitudine fata de medici, fata de oricine. Ca romani, cred ca ne meritam justitia, ne meritam politicienii. Ei vin din mase, asa ca sunt reprezentantii populatiei. Daca politicienii sunt hoti, daca fac ceea ce fac, inseamna ca populatia este asa. Daca populatia ar fi corecta, cinstita, nu cred ca dintr-o masa atat de mare ar ajunge sa conduca niste corupti", a concluzionat ucenicul profesorului Burnei.

Comentarii

comentariu

About the Author