Published On: joi, Sep 24th, 2015

Golania de la Salvare: Afaceri cu viata bolnavilor / Brailenii sunt transportati cu ambulante defecte, reparate doar pe hartie

Share This
Tags

ambulantaBrailenii sunt transportati la spital cu ambulante defecte, desi, pe hartie, conducerea Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) le repara in service-uri auto pe banda rulanta. Oricand, autosanitarele pot ramane in drum, viata celor care trebuie sa ajunga intr-un timp cat mai scurt la spital fiind pusa in pericol din cauza unei afaceri care a ajuns in atentia oamenilor legii.

Dezvaluirile au fost facute de medicul Florin Stefan, proaspat repus, dupa ani de procese cu Directia de Sanatate Publica, in functia de director medical al SAJ.

La acest moment, din cele 41 de ambulante care deservesc cei peste 300.000 de locuitori ai judetului Braila, zece se afla in service-uri auto pentru reparatii: o autosanitara la aproximativ 10.000 de persoane. Din cele 31 de ambulante functionale, doar doua sunt de tip C, "de terapie intensiva" - adica se deplaseaza cu medic la solicitare, insa ambele au probleme de ordin tehnic.

"Una din ambulantele tip C sta in statie o saptamana si doua-trei saptamani prin service. Este ambulanta care a fost la un accident rutier si au luat-o oamenii la fuga ca scotea foarte mult fum, incat lumea zicea ca a luat foc. Cu chiu si vai a ajuns ambulanta in statie si a doua zi o impingeau pe rampa. Cea de a doua ambulanta cu medic pierde ulei si are probleme la caseta de directie. Am fost la Bucuresti cu un infarct si pe drum s-a aprins becul ca nu are ulei. Nu ai siguranta ca ajungi cu ele la bolnav sau cu bolnavul la spital", a declarat Stefan.

Ambulantierilor li s-a cerut de catre medicul Stefan sa intocmeasca referate cu privire la starea de functionare a autosanitarelor, iar vestile proaste au inceput sa curga. Un ambulantier de la Ianca a precizat ca transporta bolnavii cu o autosanitara care are patru defectiuni, fiind probabil ca un mecanic sa depisteze mult mai multe.

Directorul medical al SAJ sustine ca reparatiile sunt facute "doar pe hartie" si ca ar exista intelegeri intre conducerea institutiei si patronii service-urilor unde sunt duse ambulantele.

"Ar trebui sa existe o licitatie, sa se urmareasca reparatia masinilor. Se vine cu masina din service si pana seara sau a doua zi e dusa inapoi. Nu stiu cum sunt alese service-urile", a mai adaugat dr. Stefan.

Medicul Viorica Uscatu - managerul SAJ, nu a putut fi contactata pentru a raspunde acuzatiilor, aflandu-se in concediu.

Comentarii

comentariu

About the Author