Published On: vin, Sep 25th, 2015

EXCLUSIV Mortu, licitatie ca-n vremea lui Stancu, dar mascata: Manevra prin care tot o firma a familiei Radulescu a castigat contractul pentru laptele din scoli

Share This
Tags

Mortu infobrailaLicitatiile la Consiliul Judetean se fac la fel ca-n vremea fostului baron Gheorghe Bunea Stancu, adica "cu dedicatie" pentru clientela politica, desi, de fiecare data cand se afla in fata jurnalistilor, Viorel Mortu – PSD-istul care conduce interimar institutia, vorbeste despre corectitudine si transparenta. Mortu a anuntat saptamana trecuta, cu surle si trambite, ca a anulat licitatia prin atribuire directa pentru Programul "Lapte-corn" pentru ca s-a prezentat doar firma Risk, abonata la contractele de distributie a laptelui in institutiile de invatamant atunci cand Stancu se afla in fruntea CJ.

La a doua licitatie, pe langa firma sotilor Stefan (foto stanga) si Daniela Radulescu (foto dreapta), a mai venit o societate comerciala, seful Consiliului Judetean impartind contractul in doua: 20% Risk si 80% cealalata societate, SC Alpiline SRL.

daniela radulescuMortu nu spune insa ca "Alpiline" este detinuta tot de familia Radulescu si ca a fost infiintata anul acesta (!), dobandind, printr-o sentinta judecatoreasca din luna precedenta licitatiei, echipamentele tehnologice si mijloacele de transport ale SC Risk Com SRL.

Mortu: Nu stiam ca e tot firma lui Radulescu. Acum aud!

Conform propriei declaratii de avere, Stefan Radulescu – directorul Electrica, este asociat cu 60% al firmei SC Alpiline SRL, fiind de asemenea administrator al SC Risk Com SRL. Tot dintr-o declaratie de avere, cea a sotiei sale – consilier local ALDE (ex-PC) si co-presedinte al Organizatiei Judetene a partidului lui Tariceanu, aflam ca Daniela Radulescu este asociat cu…40% la Alpiline. Concluzia: Sotii Radulescu si-au pus o masca si s-au asezat din nou la umbra banilor publici.

Mai mult decat atat, pe 2 iulie 2015, pe rolul Tribunalului Braila se inregistreaza solicitarea de divizare partiala a societatii Risk, cerere admisa de instanta pe 14 august, cu fix o luna de zile inainte de licitatia pentru laptele prescolarilor si elevilor. Alpiline SRL, infiintata in februarie 2015,  a dobandit prin divizare echipamentele tehnologice, mijloacele de transport, mobilierul, aparatura birotica si alte active corporale.

Despre aceasta manevra evident, presedintele interimar al Consiliului Judetean nu a dorit sa faca prea multe comentarii, afirmand de mai multe ori ca este surprins de ce aude si ca habar nu avea ca tot familia Radulescu se afla si in spatele Alpiline. Mortu a tinut sa sublinieze ca "in niciun chip" nu este vorba despre o atribuire cu dedicatie si ca nu a avut de ales, tinand cont ca nu s-au prezentat alte firme: "Riscam ca in unitatile de invatamant sa nu mai ajunga laptele!"

Stefan_Rdulescu"Eu nu stiu. Sincer, acum aud de la dumneavoastra. Comisia a zabovit asupra documentelor, le-a analizat. Eu am semnat documente de apelare catre 8 firme de panificatie si 8 firme de lactate, insa nimeni in afara de Risk nu s-a prezentat. Cand a venit doar Risk am anulat licitatia, iar a doua oara m-am bucurat ca a venit o alta firma. Acum aud! Nu pot spune ca m-au pacalit, dar cu ce lume de afaceri avem. N-am avut cu nimeni nicio intelegere pentru ca altfel cum va imaginati ca aveam curajul sa anulez prima licitatie? E un contract important, undeva la 7.000 euro pe zi, lapte si corn", ne-a declarat Viorel Mortu.

O familie care a tinut loc de partid

Despre Daniela si Stefan Radulescu, presa a scris doar cand a venit vorba de munti din bani publici sau de stratageme politico-administrative care au ridicat numeroase semne de intrebare.

Sotul Danielei este de aproape 7 ani director al Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Braila – functie pe care ar fi ocupat-o prin interventii politice, dar si patronul “Risk Com” SRL, firma care atunci cand Bunea Stancu stapanea judetul a castigat pe banda rulanta licitatiile pentru programul “Lapte-corn”.

O scurta trecere in revista a contractelor pe programul guvernamental „Lapte-corn”, facuta de Ziarul de Investigatii, arata ca vesnic castigator firma lui Radulescu. De exemplu, pentru anul scolar 2004 – 2005, firma a incasat din bani publici un milion de euro pentru laptele si cornul distribuite zilnic in scolile din municipiu si judet. Si in anul următor suma a fost aceeasi, abia in sezonul 2006 – 2007 inregistrandu-se o crestere: un total de 1,1 milioane de euro. In urmatorul an plusul a fost mai mare, ajungandu-se la o valoare de 1,3 milioane de euro, iar in anul scolar 2008 – 2009 a fost de 1,6 milioane euro. Pentru anul 2009 – 2010 potul a crescut la 1,7 milioane de euro, in contextul in care valoarea unui pachet a fost de 1,17 lei cu tot cu TVA, valoare neschimbată si in anul scolar 2010 – 2011.

In anul scolar 2011/2012, Risk Com SRL a incasat 1, 3 milioane de euro, urmand ca in anul 2012/2013 sa incaseze aceeasi sumă. Asa cum era de asteptat, firma lui Radulescu a castigat si in anul scolar 2014/2015 licitatia pentru a furniza produsele din cadrul programului „lapte si corn”.

Conectarea sotilor Radulescu la cercurile Puterii a fost facuta de tatal lui Stefan – director Renel in anii ’90 si un apropiat al fostului primar Anton Lungu. Toate administratiile care s-au succedat la conducerea orasului au fost prietenoase cu "Radulestii", motiv pentru care “Risk” a reusit sa puna mana pe spatii comerciale chiar si in statiile Braicar.

Stefan Radulescu, desi fost membru PDL si cumatru al fostului lider al democrat-liberalilor braileni – Constantin Titi Dumitriu, a avut mereu o relatie privilegiata cu Gheorghe Bunea Stancu, presa centrala spunand chiar ca directorul Electrica ar fi finul fostului baron PSD, fapt insa care nu se confirma potrivit surselor noastre.

Averea "Radulestilor"

Conform propriilor declaratii de avere, sotii Stefan si Daniela Radulescu au in proprietate nu mai putin de 13 terenuri – intravilane, agricole si forestiere, printre care trei in judetul Constanta si unul in judetul Calarasi, dar si trei case in municipiul Braila.

De asemenea, cei doi detin impreuna si separat actiuni la 9 societati comerciale, printre care Risk si Alpiline. In urma cu 2 ani, acestia au vandut 4 apartamente.

“Radulestii” au obtinut venituri anuale in valoare totala de 60.000 de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author