Published On: lun, Sep 14th, 2015

Cine vrea sa conduca Braila? Francisk Chiriac, PSD-istul pe a carui CV scrie Bunea Stancu / PROFIL DE CANDIDAT

Share This
Tags

chiriacIn doar cativa ani, carnetul de partid si protectia fostului baron Gheorghe Bunea Stancu l-au dus pe braileanul Iulian Francisk Chiriac de la fotoliul de director zonal al unui furnizor privat de servicii medicale in varful Ministerului Sanatatii.

Social-democratul isi doreste presedintia Consiliului Judetean si se pregateste pentru alegerile locale de anul viitor, conform unor surse politice.

Chiriac este membru PSD din 1996, iar in perioada in care era director zonal al firmei Medcenter, laboratorul de analize medicale de la Braila a castigat licitatia pentru externalizarea serviciilor de laborator ale Spitalului Judetean, unitate spitaliceasca aflata in subordinea Consiliului Judetean, condus la acea vreme de Gheorghe Bunea Stancu - un specialist in acordarea de contracte cu dedicatie.

Francisk Chiriac a sarit din randul membrilor PSD in elita filialei tot in timpul lui Stancu, fiind pus pe un loc eligibil pe lista partidului pentru Consiliul Local si obtinand astfel un mandat de consilier local la alegerile din 2008, dar si la cele din 2012. Nu a stat nici macar un an in mini-legislativul local, in al doilea mandat, caci a fost transferat, in martie 2013, de Bunea Stancu, cu arme si bagaje, la Ministerul Sanatatii, ca secretar de stat, renuntand la privat pentru un buget de aproape 2 miliarde de euro, bani publici.

Pana sa ajunga la Ministerul Sanatatii, Gheorghe Bunea Stancu ii pregatise lui Chiriac un fotoliu in Parlament, insa planurile i-au fost date peste cap de conducerea centrala a PSD.

In 2012, dupa alegerile locale, fostul baron a avut grija ca, in interiorul filialei, sa fie parafata candidatura protejatului sau, ajuns pentru a doua oara consilier local, pentru Colegiul 5 Camera Deputatilor, intr-o incercare de a-l lichida politic pe rivalul Cristian Rizea, numai ca cel din urma a fost impus de Bucuresti si astfel planurile pentru viitorul lui Chiriac s-au schimbat, convergand spre Ministerul Sanatatii.

"Stiti ca am avut voturi, dar prin faptul ca pe Chiriac il pregatim pentru alta zona si nu avea situatia materiala sa-si poata sustine o campanie la nivelul pe care si l-ar fi dorit, si ni l-am fi dorit si noi, atunci dintre cei care candidau pentru Colegiul 5, am considerat ca Rizea este cel mai bun si ca are cele mai mari sanse de castig. (…)  Chiriac a lucrat la tineret mult timp si a demonstrat in viata privata ca este un bun manager. Pe el il pregatim pentru o functie – vedem care – la nivel central, pentru ca trebuie sa pregatim si noi", mentiona Stancu la acea vreme.

In dosarul "Mita la PSD", care l-a trimis dupa gratii pe fostul sef al CJ, apar o serie de stenograme din care reiese clar ca Gheorghe Bunea Stancu era obisnuit sa-si foloseasca influenta pentru a-si numi slugile politice la sefia unor importante institutii guvernamentale, spunandu-i afaceristului Ioan Niculae ca il poate da jos din Guvern pe Ion Bazac, ministrul Sanatatii in perioada 2008-2009.

"Bunea Stancu: Ei, in partid toata lumea vrea functii, si pe la Bucuresti si la Braila. Am pus la Agentia Nationala de Mediu, vicepresedinte, la Agentia Natională a Proprietatii, presedinte, la Rezervele Statului, presedinte, la RA-APPS, o gramada. Am vreo 7-8 functii pe astea nationale, stii. (…)  Ionut? (Bazac – nota procurorilor). Bai, el beleste … . Daca el o strambeaza cu mine, nu dureaza o saptamana si-i retrag sprijinul politic. Si daca m-a bagat in vreun scandal, il schimba in doua zile."

Presa centrala a criticat numirea lui Francisk Chiriac in Guvernul Ponta prin prisma profesiei braileanului, care nu are nicio legatura cu Sanatatea. 

"Al doilea secretar de stat al cabinetului sau ministerial ( (n.r. a ministrului Eugen Nicolaescu) este de profesie inginer, specializat in vapoare! Da, ati auzit bine, mai exact este specialist in motoare de nave", se preciza in emisiunea "Dosar de politician" de la Realitatea TV.

Chiriac, care, conform declaratiei de avere, are pe numele sau doar un apartament in Braila - nimic altceva, a absolvit Facultatea de Mecanica din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos".

Comentarii

comentariu

About the Author