Published On: joi, Aug 27th, 2015

Munti de coji de seminte in Port, seara de seara / “Golanii care se aduna acolo trebuie luati de mascati”

Share This
Tags

port1De ani de zile, pe timpul verii, seara de seara, zeci de tineri se aduna in Port, pe malul Dunarii, unde stau ore-n sir socializand, ascultand muzica si spargand seminte. Politistii au tot amendat unele persoane gasite noaptea in jurul fostei Gari Fluviale pentru tulburarea linistii publice, insa nimic nu a schimbat ceea ce a devenit fara indoiala o traditie.

port2De aceasta data, armatorul Gheorghe Antistescu, patronul "Romanv", firma care detine peste 70 de vapoare si bacuri, a pornit razboiul contra "taranilor educati", asa cum ii numeste pe cei.

De 8 ani, Antistescu locuieste la etajul cladirii, intr-un apartament de serviciu format din sufragerie, trei dormitoare, bucatarie si doua bai, simtind fenomenul pe propria piele.

Dupa ce ore bune, pe timpul noptii, tinerii consuma alcool si sparg seminte - in cantitate industriala spun cei care nu vor sa-i mai vada acolo, a doua zi, de cum rasare soarele. se pot vedea efectele distractiei nocturne: munti de coji de seminte, chistoace si pet-uri, care troneaza in fata uneia dintre cladirile emblematice ale orasului.

Antistescu i-a fotografiat pe tinerii adunati in fata fostei Gari Fluviale, numindu-i "tarani educati" si prezentand situatia in contextul in care Braila isi doreste sa ajunga Capitala Europeana a Culturii in anul 2021. Toate pozele au ajuns pe Facebook, nascand dezbateri aprinse.

Si alti braileni i-au mitraliat pe cei care seara de seara iau in stapanire Portul. "Pe golanii astia ar trebui sa ii ia mascatii, sa-i bata si apoi sa vezi ca nu mai vine niciunul", a comentat o femeie trecuta de 40 de ani pe o retea de socializare.

port3Ceva mai putini, insa la fel de vocali, sunt si sustinatorii tinerilor in cauza, care spun, evident ironic, ca "aceasta este ultima problema a orasului" si ca in loc ca cei care ii condamna sa se arate nemultumiti de saracie, gropi si maidanezi, se iau la tranta cu persoane care "mai bine ar pleca din Braila – orasul pensionarilor".

Oamenii legii cunosc situatia si au grija ca legea sa nu fie incalcata, dand zeci de amenzi in ultimii ani tinerilor care confunda restaurantul cu Portul, consumand alcool.

"Politistii au in atentie si acea zona, care este inclusa in itinerariul zilnic de patrulare. In cazul in care anumite persoane nu isi justifica prezenta in acea zona sunt legitimate si, daca au incalcat legea, sunt sanctionate sau conduse la sediul Politiei pentru continuarea cercetarilor", ne-a declarat scms. Jenel Sogor, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului.

In Galati, cine sparge seminte, matura cojile sub ochii mascatilor

maturat seminte GalatiUna dintre zecile de persoane care au comentat cele intamplate in Port a propus ca politistii locali din Braila sa urmeze exemplul celor din Galati, care, impreuna cu mascatii de la Interventie Rapida, ii pun sa mature cojile de seminte pe tinerii care ies noaptea la spart seminte si baut bere in locurile publice.

"In urma sesizarilor venite de la galateni, in aceasta perioada am inceput o serie de actiuni pe timp de noapte, in toate cartierele. Avem in vedere persoanele care, dupa ora 22:00, tulbura linistea si ordinea publica sau se constituie in grupuri care atenteaza, fie la bunurile cetatenilor sau la integritatea acestora. De asemenea sunt sanctionati cei care murdaresc sau distrug domeniul public ori bunurile aflate pe acesta", a declarat, in urma cu cateva saptamani, Mihai Manoliu, directorul Politiei Locale Galati.

Daca in anii trecuti "smecherii de cartier" ramaneau indiferenti sau chiar vociferau la recomandarile politistilor de a pastra linistea, acum descinderile au fost realizate cu efective de politisti din cadrul Serviciului de Interventie Rapida al Politiei Locale, iar la vederea „mascatilor” baietilor de cartier li s-a muiat pliscul si chiar s-au oferit sa mature cojile de seminte, scrie presa din orasul vecin.

"Sase tineri care consumau seminte si aruncau cojile si ambalajele pe carosabil, au fost sanctionati, conform HCL 79/2002, cu amenda in suma de 240 lei. Unii dintre tinerii prinsi ca murdareau domeniul public, prin aruncarea cojilor de seminte, au curatat zona, din proprie initiativa si au primit din partea politistilor locali doar cate un avertisment verbal”, se precizeaza intr-un comunicata al Politiei Locale Galati. 

Comentarii

comentariu

About the Author