Published On: lun, Aug 24th, 2015

Mihai Tudose, sub zodia “copy-paste” / Braileanul din Guvernul Ponta si scandalul doctoratului plagiat / “Nu pot pretinde ca am inventat eu Teorema lui Pitagora”

Share This
Tags

Tudose 1Parlamentarul brailean Mihai Tudose, ministru al Economiei in Guvernul Ponta din decembrie 2014, se afla in mijlocul unui scandal similar cu cel prin care a trecut si premierul Victor Ponta, fiind acuzat ca si-a plagiat lucrarea de doctorat, sustinuta in urma cu 5 ani.

Social-democratul ar fi copiat, fie "mot-a-mot", fie prin reformulari minore, aproximativ 50 de pagini din lucrarea de doctorat a comisarului-sef Radu Andriciuc, sustinuta in 2009.

Pe baza acestui doctorat, Tudose a fost incadrat in 2011 ca lector la Academia Nationala de Informatii, universitate subordonata Serviciului Roman de Informatii. Doi ani mai tarziu, braileanul a fost unicul candidat pentru postul de conferentiar, obiectele predate fiind "Protectia infrastructurilor critice” si "Securitate nationala si euroatlantica".

Tudose ar fi plagiat si dupa Basescu si Iliescu

PowerPoint PresentationConform jurnalistilor de la Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii, Andriciuc a recunoscut ca i-a cedat drepturile de proprietate lui Tudose pentru "cateva mii de euro", insa numele comisarului-sef si lucrarea acestuia nu sunt mentionate in doctoratul ministrului Economiei, desi s-ar fi copiat inclusiv parti din concluzii, cateva anexe si chiar o sectiune de bibliografie.

"Domnul Tudose m-a contactat si i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfa. Era 2008 si aveam niste probleme financiare, va aduceti aminte ce au patit bugetarii (n.r. scaderea veniturilor cu 25%, din cauza crizei, a avut loc insa in 2010), plus ca fiul meu dadea Bacalaureatul. A fost vorba de cateva mii de euro", a declarat Radu Andriciuc pentru CRJI.

Alti autori pe care Mihai Tudose, ministru in Guvernul Ponta si presedinte PSD Braila, i-ar fi plagiat sunt: Liviu Muresan, Septimiu Caceu, Grigore Alexandrescu si Gheorghe Vaduva, George Dediu si Alexandru Manafu, dar si conducatorul sau de doctorat, generalul Constantin Onisor, seful Scolii Doctorale de la Academia Nationala de Informatii.

PowerPoint PresentationFurtul intelectual nu s-ar fi oprit la lista de mai sus, Tudose ar fi preluat, prin reformulare, chiar si parti dintr-un discurs al fostului presedinte Ion Iliescu, tinut la Istanbul, in 2008, dar si fragmente dintr-un mesaj introductiv al lui Traian Basescu, care apare in Strategia Nationala de Aparare a Romaniei din 2007. In ambele cazuri nu a fost mentionata sursa.

Totusi, in cazul a trei autori, Alexandrescu, Dediu si Manafu, lucrarile care ar fi fost plagiate sunt mentionate, insa doar in bibliografia lucrarii de doctorat.

Tudose: "Nu pot pretinde ca am inventat eu Teorema lui Pitagora"

"Trebuie vazut daca citarea se justifica in context, daca se prelua ceva valoros. Poate fi preluare de descriere, nu de idei. Nu este o metoda chiar ortodoxa, dar se practica”, a sustinut in apararea lui Tudose generalul de brigada Constantin Onisor, cel care i-a fost indrumator de doctorat.

Mihai Tudose a explicat pentru CRJI ca "poate" a fost "putin neglijent", insa a subliniat ca a avut acordul scris al autorilor: "Era ca si cum as face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde ca am inventat eu Teorema lui Pitagora."

Problemele din lucrarea de doctorat a ministrului Economiei nu s-ar rezuma doar la plagiat. In trei situatii, paragrafe din doctorat se repeta aproape integral, in pagini diferite. Totodata, conform CRJI, rigoarea academica este incalcata in aceasta situatie şi in alt mod: la prima aparitie, respectivul fragment figureaza ca fiind opera lui Tudose, la a doua este atribuit unui alt autor, pentru ca, a treia oara, nota de subsol sa dispara. Uneori, fraza a fost reformulata putin, poate pentru „a fi pierduta urma” originalului.   

Specialist: "Indica fara dubiu nu numai copierea, dar si intentia de a copia"

PowerPoint PresentationJurnalistii Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatii au cerut si opinia unui specialist, profesorul universitar Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica din cadrul Universitatii Bucuresti studiind 13 fotografii care pun fata in fata fragmente din lucrarea de doctorat a lui Tudose si de la autorii plagiati.

"Cele 13 fisiere in format jpeg (…) indica fara dubiu nu numai copierea, prin preluarea identica sau aproape identica a mai multor pasaje din autori si documente diverse, dar si intentia de a copia caci sunt folosite doua procedee: schimbarea unor timpi verbali si minime schimbari de tehnoredactare (o însiruire orizontala e tehnoredactata ca o coloana cu liniute). (…) Daca in Bibliografia tezei de doctorat a dlui Mihai Tudose autorii din care s-a copiat, nu sunt inclusi, posibila culpa e si mai mare. Dar chiar daca sunt inclusi, faptul ca pasajele copiate nu sunt atribuite corect, prin semnele citarii, note de subsol, parafrazari, indica evident un posibil plagiat. Nimic nu justifica copierea fara atribuire din lucrarile/textele tiparite si publicate ale altora sau din surse online", a precizat Popescu, citat de CRJI.

Lucrarea de doctorat a deputatului de Braila se numeste „Infrastructura critica – model si strategie manageriala” si a fost sustinuta în 2010, la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", fiind publicata in acelasi an la RAO International Publishing Company, mai scriu jurnalistii CRJI.

La inceputul si la sfarsitul volumului au semnat cuvinte laudative adjunctul sefului SRI, generalul Florian Coldea, respectiv seful din acea vreme al institutiei, George Maior, in prezent ambasadorul Romaniei in SUA.

Comentarii

comentariu

About the Author