Published On: joi, Aug 6th, 2015

Fiscul incepe verificarea averilor interlopilor / In atentie, cei care au cumparat masini mai scumpe de 25.000 de euro si care isi afiseaza opulenta

Share This
Tags

ANAFAgentia Nationala de Administrare Fiscala a inceput verificarea persoanelor cu venituri mari care prezinta risc fiscal ridicat, cum ar fi asociati sau actionari care au imprumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumparat bunuri sau case de peste 70.000 de euro sau au achizitionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro, metodologia presupunand mai multe etape, care vor dura cel mult şase luni sau, daca sunt necesare informatii din strainatate, 12 luni.

Potrivit directorului ANAF, Gelu Stefan Diaconu, inspectorii ANAF ii vor verifica pe maneliști, interlopi și pe toate persoanele cu avere afișata semnificativa. Este vorba despre case, mașini de lux și alte bunuri care nu sunt justificate de veniturile declarate. 

“Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam şi mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitati ale vietii publice, manelişti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu totii vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa faca dovada fiscalizarii veniturilor cu care şi-au construit averile", a declarat Diaconu.

ANAF informeaza ca a inceput deja programul de verificare a persoanelor cu venituri mari care prezinta risc fiscal ridicat cu 313 dosare, de care se ocupa 60 de inspectori.

Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obtin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceştia se numara asociati sau actionari care au imprumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumparat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achizitionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro.

ANAF a identificat peste 130.000 de cazuri in care diferenta intre veniturile estimate şi cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei.

Mai departe, agentia a stabilit ca aproape 5.900 de persoane prezinta un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au facut achizitii de proprietati imobiliare in intervalul 2011 – 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumparat in acelaşi interval maşini de peste 75.000 de euro.

Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminati intrucat riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile sotilor, dar s-au adaugat 3.150 de cetateni, rude sau afini pana la gradul II, identificati cu risc fiscal in eşantionul de 132.000 de persoane.

Au rezultat astfel 7.880 de cazuri propuse pentru verificarea amanuntita, in patru grupe de risc – patron bogat de firma saraca, persoane cu patromoniu semnificativ, dar fara activitati economice cunoscute, persoane cu venituri volatile, respectiv alte persoane, care nu intra in primele trei categorii dar prezinta risc semnificativ, arata ANAF.

 

Comentarii

comentariu

About the Author