Published On: lun, Aug 24th, 2015

EXCLUSIV Zeci de scoli din Braila incep anul scolar fara APA POTABILA / Invatamant de Evul Mediu: Toalete in curte si cladiri care stau sa cada

Share This
Tags

scoala ruralCu trei saptamani inainte de inceperea anului scolar, aproximativ 80 de unitati de invatamant din mediul rural nu au apa potabila, elevii si prescolarii fiind nevoiti, ca in fiecare an, fie sa-si aduca apa de acasa, fie, desi suna cinic, sa se imbolnaveasca.

Excesul de nitrati din apa care curge la robinetele mai tututor scolilor din comunele brailene i-a facut pe inspectorii Directiei de Sanatate Publica sa nu elibereze autorizatiile sanitare de functionare.

In fata statisticii crunte, capii administratiilor locale si ai invatamantului ridica din umeri, acuzand lipsa fondurilor, in timp ce mii de copii isi pun in pericol sanatatea. Radiografia situatiei scolilor din mediul rural este dezastruoasa, existand multe unitati de invatamant care au inca grupurile sanitare in curte, la zeci de metri de cladirea unde se afla salile de curs.

"Totul tine de autoritatile locale, de primarii. Trebuie facute investitii pentru a trage apa potabila la scoli. Din pacate, situatia treneaza de ani de zile. Unii vin cu apa de acasa, in alte parti se fierbe apa. Nu se va remedia nimic daca primariile nu investesc, Sunt sanse mici sa se schimbe ceva", ne-a declarat ing. Gabriel Lungu de la Compartimentul Investitii din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean.

La Tepes Voda, gradinita functioneaza in Caminul Cultural din sat, la gradinita din Rosiori si la Scoala Gimnaziala din Vadeni numarul de toalete este insuficient raportat la numarul copiilor, iar gradinita din Stancuta functioneaza intr-o cladire care sta sa pice. La Frecatei, gradinita si scoala functioneaza in acelasi imobil, desi legea spune clar ca acest lucru este interzis, situatia care se regaseste si la Surdila Greci.

Si in municipiu exista 15 unitati scolare care inca nu au obtinut autorizatia sanitara de functionare, printre care si Liceul Pedagogic si Liceul cu Program Sportiv. Cele mai dificile situatii din oras se intalnesc la Scoala Gimnaziala "Kazantzakis" din Centrul Vechi, care are grupurile sanitare in curte, si la Scoala nr. 6, de pe Garii, unde ca elevii sa intre intr-o sala de curs trebuie sa treaca printr-o alta, in ambele cazuri fiind vorba de cladiri de patrimoniu.

Daca la stat situatia este catastrofala, cele 7 unitati de invatamant private au obtinut deja documentele necesare de la Directia de Sanatate Publica.

Comentarii

comentariu

About the Author