Published On: lun, Aug 31st, 2015

Astazi este ziua limbii romane! “Limba noastra-i frunza verde / Zbuciumul din codrii vesnici”

Share This
Tags

ziua limbii romane"Limba noastra" este o sarbatoare instituita de catre Republica Molodova a carei sarbatorire a fost preluata si de Romania. Sarbatorirea acesteia a fost adoptata de catre Paralamentul Romaniei abia in 2011, dupa ce 166 de parlamentari au inaintat o propunere legislativa in acest sens, ea fiind insa celebrata pe celalalt mal al Prutului inca din 1990.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 pentru, doua impotriva si cinci abtineri, un proiect de lege, prin care se instituie ziua de 31 august ca ''Ziua limbii romane''. Legea a fost promulgata de Traian Basescu la 13 martie 2013 si publicata in Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Propunerea legislativa a fost initiata in 2011, cand 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege, in care solicitau proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Romane. Acesta a fost aprobat de Senat in sedinta din 6 decembrie 2011, Camera Deputatilor fiind Camera decizionala. 

In proiect se arata ca Ziua Limbii Romane urmeaza sa fie sarbatorita de autoritatile publice din Romania si de catre reprezentantele diplomatice din strainatate, inclusiv de Institutele Culturale ale Romaniei sau alte institutii romanesti din strainatate, ''prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative si artistice cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei limbii romane''. 

De asemenea, proiectul de lege prevede intonarea imnului de stat in cadrul unor ceremonii specifice dar si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile publice, in aceasta zi solemna.

 

Comentarii

comentariu

About the Author