Published On: lun, Aug 17th, 2015

18 persoane nu pot justifica averi de peste 4 milioane de euro / 9 braileni, pe lista initiala a Fiscului

Share This
Tags

evaziune_fiscalaAproape 70 la suta dintre persoanele selectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pentru control trebuie sa justifice provenienta unor sume mai mari de un milion lei, iar dintre acestea 18 persoane trebuie sa explice sume de peste 20 de milioane de lei, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Conform situatiei pe intervale de risc fiscal – diferenta intre alocarile de fonduri (cheltuieli, constituiri de depozite, investitii etc) dintr-o perioada, din care au fost scazute eventualele surse neimpozabile, și veniturile declarate in aceeași perioada – pentru primele 313 persoane selectate pentru verificari fiscale prealabile documentare (VFPD) urmare analizelor de risc efectuate de ANAF in luna mai 2015, 219 din cele 313 persoane au diferente de justificat de peste un milion de lei.

Dintre acestea, 118 persoane au diferente de justificat sume cuprinse intre 1.000.000 și 5.000.000 lei.

ANAF precizeaza ca persoanele care prezinta risc de nedeclarare mai mic de 1 milion de lei au fost selectate, in cea mai mare parte, datorita faptului ca sunt rude sau afini cu persoane incadrate in tranșele superioare de risc, selectarea facându-se concomitent, potrivit prevederilor legale.

Fiscul s-a pus pe treaba, asa cum anuntase in urma cu doua saptamani, verificand deja peste 300 de romani care prezinta "risc fiscal". Mai exact, 313 persoane care afiseaza un stil de viata total diferit fata de averea si veniturile declarate au intrat in vizorul inspectorilor ANAF.

Noua braileni, printre care interlopi si afaceristi, au intrat in malaxorul verificarilor, acestia fiind suspectati ca nu isi pot justifica agoniseala. Si in Galati, inspectorii ANAF au luat la puricat averile a noua persoane.

ANAF a demarat ambitiosul program prin care doreste sa aduca in legalitate persoanele fizice care prezinta risc fiscal. In aceasta categorie intra cei cu case, masini de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din credite acordate companiilor sau persoanelor fizice, conturi bancare "grase" din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate, avere nejustificata de veniturile declarate.

Programul demarat de fisc vizeaza verificarea veniturilor si a declararilor celor cu averi greu de justificat incepand cu anul 2011, intrucat doar pentru acestea se poate aplica atat regula de impozitare a veniturilor a caror sursa nu a fost identificata, cat si procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor.

60 de inspectori se ocupa de cele 313 persoane vizate.

Potrivit directorului ANAF, Gelu Stefan Diaconu, inspectorii ANAF ii vor verifica pe maneliști, interlopi și pe toate persoanele cu avere afișata semnificativa. Este vorba despre case, masini de lux si alte bunuri care nu sunt justificate de veniturile declarate. 

Comentarii

comentariu

About the Author